Haku

Koronapandemian vaikutukset korkeakouluopiskelijoiden syömistottumuksiin ja ravitsemukseen

QR-koodi

Koronapandemian vaikutukset korkeakouluopiskelijoiden syömistottumuksiin ja ravitsemukseen

Covid-19 -pandemia pakotti Suomessa monet korkeakouluopiskelija etäopintoihin keväällä 2020, ja myöhemmin myös vuonna 2021. Tänä aikana opiskelijat eivät päässeet kampusravintoloihin nauttimaan opiskelija-ateriaa. Tutkimuskysymyksinä opinnäytetyössä on, miten pandemia, rajoitukset ja etäopiskelu ovat vaikuttaneet opiskelijoiden syömistottumuksiin, ravinnon laatuun sekä talouteen.

Opinnäytetyö toteutettiin kvalitatiivisen tutkimuksen periaattein teemahaastatteluilla ja kattavaan teoriatietoon nojautuen. Opinnäytetyö rajoittui koskemaan LAB-ammattikorkeakoulun Lappeenrannan kampuksen opiskelijoita ja työelämäkontaktina toimi Motiivi Hyvinvointipalvelut. Haastateltavia löydettiin kaksi, ja heidät haastateltiin syksyllä 2021 zoomin välityksellä. Haastatteluaineisto analysoitiin sisällönanalyysin metodein.

Tulokset ovat suuntaa-antavia ja niistä käy ilmi, että etäopiskelu on voinut olla toisille opiskelijoille stressaavaa ja aiheuttaa muutoksia syömiskäyttäytymiseen, esimerkiksi napostelun lisääntymisenä. Opiskelijalounaan puuttuminen on saattanut aiheuttaa ruokavalion yksipuolistumista. Vaikka tulokset eivät ole yleispäteviä haastateltavien lukumäärän takia, edullisen kotiin kuljetettavan opiskelija-aterian mahdollisuutta olisi syytä selvittää tulevien mahdollisten poikkeusolojen varalta.

Tallennettuna: