Haku

Energiapuun hankintahakkuun kannattavuus

QR-koodi

Energiapuun hankintahakkuun kannattavuus

Opinnäytetyö tehtiin kehittämistyönä, jonka tavoitteena oli tutkia energiapuun hankintahakkuun kannattavuutta hoitamattomassa nuoressa metsässä. Hakkuut toteutettiin moottorisahalla ja metsäkuljetukset vanhalla maataloustraktorilla sekä metsäperävaunulla ja kuormaimella. Hankintahakkuu tehtiin opinnäytetyön tekijän omassa metsässä ja omalla kalustolla. Työssä verrattiin myös energiapuunhakkuuta raivaussahalla tehtyyn nuoren metsän hoitoon sekä ainespuuhakkuuseen. Kannattavuutta selvitettiin työstä aiheutuneiden kulujen ja saatavien tulojen erotuksella

Kehittämistyön aineistoa kerättiin suunnittelun, hakkuutyön ja metsäkuljetuksen aikana, joista saatujen lukujen avulla lähdettiin laskemaan kannattavuutta. Työssä käytettiin hakkuu- ja ajokalustolle konekustannuslaskentaa, työaikojen selvittämiseen työaikatutkimusta ja kannattavuutta mitattiin työn kokonaistuloksen sekä eri työlajien vertailuilla.

Tutkimuksen mukaan energiapuun hankintahakkuu oli kannattavaa hoitamattomassa nuoressa metsässä. Kaikkien kulujen ja tulojen jälkeen tulokseksi jäi 1606 €/ha. Raivaussahalla tehty nuoren metsän hoidon tuntituotos oli 87 prosenttia suurempi kuin energiapuun korjuun, mutta sen tulos jäi noin 600 € tappiolle. Ainespuukorjuun tulos taas jäi 79 prosenttia pienemmäksi hehtaaria kohden kuin energiapuun korjuu. Opinnäytetyön lopputuloksen luotettavuutta heikentää aineiston vähäisyys.

Tallennettuna: