Haku

Sosioemotionaalisten taitojen kehittäminen liikunnan avulla päiväkodin 4-6-vuotiaiden lasten integroidussa erityisryhmässä

QR-koodi

Sosioemotionaalisten taitojen kehittäminen liikunnan avulla päiväkodin 4-6-vuotiaiden lasten integroidussa erityisryhmässä

Tutkimuksen tarkoitus oli selvittää lasten sosioemotionaalisten taitojen kehittämistä liikuntaintervention aikana. Sosioemotionaalisten taitojen määrittelyssä käytimme tutkijoiden Zins, Bloodworth, Weissberg ja Walberg (2004) tutkimuksessa esiin tulleita sosioemotionaalisten taitojen pätevyysalueita. Tässä tutkimuksessa keskityimme tutkimaan sosioemotionaalisiin taitoihin lukeutuvia itse- ja ihmissuhteiden hallintaa. Ne tarkoittivat vuoron odottamista, tappion kestämistä, kuuntelua, auttamista, yhteistyön tekemistä ja kontaktin ottoa aikuisiin tai muihin lapsiin. Lisäksi tutkimme millainen ilmapiiri liikuntatuokioilla oli liikuntaintervention aikana.

Liikuntainterventio kesti kymmenen viikkoa. Liikuntatuokioiden tavoitteena oli harjoittaa sosioemotionaalisia taitoja. Yhden liikuntatuokion kesto oli noin 45 minuuttia ja jokainen tuokio koostui samanlaisen perussuunnitelman pohjalle. Tuokio koostui aiheen esittelystä, alkuverryttelystä, toimintaosiosta ja loppuleikistä, rauhoittumisesta sekä palautekeskustelusta.

Tulokset osoittavat, että lasten sosioemotionaaliset taidot paranivat kolmessa (kuuntelu, tekee yhteistyötä, auttaminen), mutta heikkenivät kahdessa (vuoron odottaminen, tappion sietäminen) osa-alueessa. Yksi taito pysyi samana koko tutkimuksen ajan (ottaa kontaktia). Huomioitavaa on se, että 91,7 %:lla (11 lasta) sosioemotionaaliset taidot paranivat vähintään yhdellä osa-alueella. Lapsista 25 % (3 lasta) paransi taitojaan kahdella osa-alueella ja 8,3 %:lla (1 lapsi) taidot kehittyivät neljällä osa-alueella. Toiseen tutkimusongelmaan tutkijoiden päiväkirjamerkinnät tuokioiden ilmapiiristä toivat esille innostuneisuuden, malttamattomuuden, turvallisuuden ja kielteisenä asiana motivaation puuttumisen.

Tutkimuksen tulokset osoittavat, että liikunnalla voidaan kehittää lasten sosioemotionaalisia taitoja. Lasten liikuntatuokioiden ilmapiirin tulee olla innostava ja mielenkiintoinen sekä tuokioiden monipuolisia ja turvallisia. Tuloksia ei voida yleistää pienen otannan vuoksi. Tutkimusta voidaan hyödyntää päiväkotiryhmissä sekä kouluissa muokkaamalla liikuntatuokioita kohderyhmille sopiviksi.

Tallennettuna: