Haku

”Kohti parempaa ravitsemusta” : Huoneen taulu Paltamon kuntoutuskoti Kotipesän mielenterveyskuntoutujille

QR-koodi

”Kohti parempaa ravitsemusta” : Huoneen taulu Paltamon kuntoutuskoti Kotipesän mielenterveyskuntoutujille

Opinnäytetyömme on deduktiivinen eli teorialähtöinen tuotteistamisprosessi, jonka tarkoituksena oli tuottaa ti-laajalle, Paltamon kuntoutuskoti Kotipesälle, tuote mielenterveyskuntoutujien terveellisen ravitsemuksen edistä-miseen. Tuotteen tarkoituksena oli olla konkreettisena ja näkyvänä osana kuntoutusta, jotta kuntoutujat voisivat omilla valinnoillaan vaikuttaa omaan terveyteensä. Tavoitteenamme on, että tuote herättää asukkaiden kiinnostuksen terveellisempään ravitsemukseen ja saa aikaan muutoksen ravitsemustottumuksissa. Paltamon kuntoutuskoti Kotipesä vastaa aikuisten mielenterveyskuntouttamisesta ja kuuluu Kainuun maakunta -kuntayhtymän alaisuuteen. Kotipesän toiminta kattaa kuntouttavan mielenterveystyön asumispalvelut ja kotikuntoutuksen Paltamossa.

Tuotteemme on tarpeellinen, koska psykiatrisilla potilailla ylipaino on yleinen ongelma, heidän ravitsemustottumuksissa on puutteita sekä epäterveellisiä tottumuksia. Nämä asiat heikentävät psykiatristen potilaiden fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia, mikä voi vaikuttaa potilaiden toimintakykyyn heikentävästi. Näin ollen ravitsemuksen vaikutukset näkyvät myös potilaiden kuntoutumisen onnistumisessa. Nämä ovat syitä, minkä vuoksi psykiatristen potilaiden ravitsemusta on tärkeä edistää.

Tehtävänämme oli perehtyä luotettavaan kirjallisuuteen ja koota keräämämme teoriatiedon pohjalta ”huoneen taulu” kuntoutuskoti Kotipesän asukkaiden huoneisiin. Kirjallisuuden avulla pyrimme selvittämään, mitä työmme tulisi sisältää, jotta se palvelisi parhaiten kohderyhmäämme.

Tutkimustehtävänämme oli löytää vastaus kysymykseen: Millainen tuotteen pitäisi olla, että se parhaiten innostaisi asukkaita parantamaan ravitsemustottumuksiaan ottaen huomioon taulun sisällön, ulkonäön ja rakenteen. Tutkimustehtäväämme pyrimme löytämään vastausta teoriasta.

Päädyimme ”huoneen tauluun”, koska sellaista toivottiin tilaajan puolelta. Seinällä olevan taulun sisältö ei myöskään jää kuntoutujilta huomaamatta, kun se on helposti luettavissa ja näkyvällä paikalla. Haasteena oli se, että mitä laitamme huoneen taulun sisällöksi. Valitsimme sisällöksi ajankohtaista tietoa ja kuvia, joiden kautta kohderyhmä näkee konkreettisesti ne asiat, joita he voisivat ravitsemuksessaan parantaa. Arvioimme tuotetta yhdessä vertaisten, työelämänohjaajamme ja ohjaavan opettajamme kanssa. Tuotteemme arvioivat myös Kotipesän hoitajat ja taulun tulevat käyttäjät eli Kotipesän kuntoutujat.

Tallennettuna: