Haku

Matkailu- ja ravitsemisalan pitovoima : kuinka ammattiin valmistuvat pysyvät alalla

QR-koodi

Matkailu- ja ravitsemisalan pitovoima : kuinka ammattiin valmistuvat pysyvät alalla

Matkailu- ja ravitsemisala kamppailee pitovoiman haasteiden ja työvoimapulan kanssa. Alalta on poistunut paljon osaavaa henkilökuntaa, eikä ammattikouluista valmistu tarpeeksi nuoria, jotka jäisivät alalle. Nuoret pitävät alaa henkisesti ja fyysisesti raskaana, jonka vuoksi monet kouluttautuvat toiselle alalle. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää syitä MaRa-alan heikkoon pitovoimaan. Laadullinen tutkimus toteutettiin kahdessa Pohjois-Suomessa sijaitsevassa ammattioppilaitoksessa Webropol kyselynä, joka suunnattiin keväällä 2024 valmistuville nuorille. Lisäksi suoritettiin kaksi teemahaastattelua alan opettajille.

Tutkimuksen tulokset osoittavat, että alan pitovoimaan negatiivisesti vaikuttavat työolot, vuorotyö, palkkaus, johtamistaidot, työn fyysisyys ja huonot työssäoppimiskokemukset. Nuoret pitivät positiivisina asioina alalla uusien tekniikoiden oppimista ja hyvää työilmapiiriä. Kyselyyn vastanneista suurin osa kertoi koulutuksen vastanneen odotuksia ja lähes 40 % vastanneista ilmoitti työskentelevän alalla melko epätodennäköisesti, mikä on huolestuttavaa alan tulevaisuuden kannalta. Suoritetut teemahaastattelut opettajille korostivat opettajan työajan kuluvan useasti muuhun kuin opettamiseen. Jatkuvasta hausta ja erityistuen tarpeista johtuvat resurssipulat koettiin haastaviksi ja opettajat kaipaisivat siihen muutosta.

Kerätyn tietoperusta ja suoritettujen tutkimusten perusteella ala tarvitsee muutoksen, jotta matkailu ja ravintoloissa käyminen on mahdollista myös tulevaisuudessa. Pandemia vei alalta paljon ammattilaisia, joita ei ole saatu korvattua. Matkailu- ja ravitsemisalan perustutkinnon ensisijaisten hakijoiden määrä on pienentynyt seitsemän vuoden aikana 1900 hakijalla vuosien 2015 ja 2021 välisenä aikana. Ja alan vetovoima oli alhaisin yhteishaussa vuonna 2021 kaikki koulutusalat huomioon ottaessa. Jotta MaRa-ala saataisiin kiinnostavammaksi nuorten mielestä, pitäisi nuoria kuunnella enemmän ja antaa heille vastuuta jo työssäoppimispaikoilla. Tällä hetkellä monen nuoren kokemus työssäoppimisesta oli lähinnä avustavia töitä eivätkä he saaneet alasta oikeanlaista kuvaa, mikä vähentää alan pitovoimaa. Työperäinen maahanmuutto voi auttaa, mutta ei ratkaise yksinään ongelmaa.

Tallennettuna: