Haku

Ammattikorkeakoulujen opiskelijakuntien työsuojelun erityispiirteet : tutkimus työntekijöiden kokemuksista

QR-koodi

Ammattikorkeakoulujen opiskelijakuntien työsuojelun erityispiirteet : tutkimus työntekijöiden kokemuksista

Suomessa työnantajan toimintaa ohjaavat lait ja velvoitteet koskevat samalla tavalla myös kolmannen sektorin työnantajia, jotka omalta osaltaan ovat hyvin erityisessä asemassa perinteisiin työpaikkoihin nähden. Kolmannella sektorilla tehtävä työ on usein projektiluontoista ja vapaaehtoistoiminnan luonteen takia myös työnantajan edustajat vaihtuvat vuosittain. Kolmannen sektorin toiminta Suomessa on hyvin perinteistä ja lähes jokaisella suomalaisella on jokin kosketuspinta johonkin järjestöön, seuraan tai yhdistykseen. Viimeisten vuosikymmenien aikana kolmannen sektorin työ on ammattimaistunut kiihtyvällä tahdilla.

Ammattikorkeakoulujen opiskelijakunnat ovat lakisääteisiä opiskelijoiden etua ja asemaa edistäviä organisaatioita. Opiskelijakuntien toiminta on vapaaehtoistoimija keskeistä, mutta lähes kaikki opiskelijakunnat toimivat myös työnantajina erilaisissa asiantuntijatehtävissä työskenteleville työntekijöille.

Työsuojelu on yksi työnantajan lakisääteisistä velvoitteista ja sen toteutumisesta vastaa viime kädessä työantaja. Opinnäytetyössä tutkittiin opiskelijakuntien työntekijöiden kokemuksia työsuojelun toteutumista työpaikoilla. Tutkimuksen avulla saatiin muodostettua parempi ymmärrys nykytilanteesta sekä havainnoitua mahdollisia puutteita työsuojelun toteutumisessa.

Opinnäytetutkimuksen tausta-aineisto kerättiin opiskelijakunnissa työskenteleviltä henkilöiltä syksyn 2023 aikana. Aineisto kerättiin verkossa toimitetun anonyymin kyselylomakkeen avulla. Tutkimukseen osallistui yhteensä kaksikymmentäviisi vastaajaa, joka vastaa noin kolmeakymmentä prosenttia kaikista opiskelijakuntien työntekijöistä. Aineistolle suoritettiin laadullinen sisällönanalyysi, jonka avulla vastaukset tiivistettiin ja teemoitettiin helpommin käsiteltäviksi kokonaisuuksiksi. Tiivistettyä aineistoa peilattiin yleiseen tutkimustietoon ja sen pohjalta pyrittiin luomaan selkeää kuvaa nykytilasta ja pohtimaan mahdollisia jatkotutkimus- tai jatkokehitysaihioita.

Tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että työsuojelun toteutuminen opiskelijakunnissa on vajavaisella tasolla ja työpaikkojen sisäiselle toimintakulttuurille on kehittämistarpeita. Suurimpina kehityskohteina ovat työnantajan edustajien tietotaidon lisääminen työnantajan velvollisuuksista ja vastuista, työsuojelutoimintarakenteen selkeyttäminen sekä luottamustoimijoiden sitoutumisen tukeminen.

Tallennettuna: