Haku

Elämäntapaohjaus. Kokemuksia digitaalisesta elämäntapaohjauksesta.

QR-koodi

Elämäntapaohjaus. Kokemuksia digitaalisesta elämäntapaohjauksesta.

Elämäntavoilla on suuri merkitys ihmisen terveyteen ja hyvinvointiin. Iso osa elämäntapasairauksista olisi ehkäistävissä terveellisillä elämäntavoilla. Tulevaisuudessa terveydenhuollon tulee olla ennaltaehkäisevää, yksilöllistä ja kustannustehokasta. Digitaaliset ratkaisut ja teknologia mahdollistavat uudenlaisia tapoja toteuttaa hoitoa ja palveluja. Ennaltaehkäisevillä palveluilla pyritään pitämään valtaosa väestöstä terveenä, jotta voidaan tarjota enemmän tukea sitä tarvitseville.

Eräällä hyvinvointialueella on digitaalinen sote-keskus, missä asiakkaat voivat asioida sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten kanssa videon tai chatin välityksellä, myös ilman ajanvarausta. Kyseisessä sote- keskuksessa toteutetaan digitaalista elämäntapaohjausta, jonka tarkoituksena on tukea ihmisiä elämäntapojen muutoksessa. Opinnäytetyö on laadullinen tutkimus, johon haastateltiin digitaalisen sote- keskuksen elämäntapaohjaajaa ja kartoitettiin asiakkaiden kokemuksia digitaalisesta elämäntapaohjauksesta sähköisellä asiakaskyselyllä. Aineisto analysoitiin induktiivisella sisällönanalyysilla.

Asiakaskyselyn perusteella ihmiset olivat tyytyväisiä digitaalisesti toteutettuun elämäntapaohjaukseen. Ohjauksesta haettiin tukea ja motivaatiota elämäntapamuutokseen ja keinoja saattaa olemassa oleva tieto käytäntöön. Osa vastaajista toi esille teknisiä haasteita vastaanottoon liittyen ja osa kaipasi perinteistä vastaanottoa vaihtoehdoksi. Elämäntapaohjaajan olemuksella ja kyvyllä kannustaa elämäntapamuutoksessa oli iso merkitys.

Elämäntapaohjaajan haastattelussa tuli vahvasti esille, että palvelu on matalan kynnyksen toimintaa ja helposti ihmisten saatavilla. Elämäntapaohjaaja auttaa asiakkaita asettamaan pieniä yksilöllisiä tavoitteita ja voi tarpeen vaatiessa konsultoida muita ammattilaisia asiakkaan tilanteesta.

Laadukas digitaalinen hoito edellyttää helppokäyttöisten sovellusten kehittämistä ja riittävää perehdytystä niiden käyttöön. On tärkeää arvioida, mihin tilanteisiin ja kenelle digitaaliset terveydenhuollon palvelut soveltuvat.

Avainsanat (asiasanat) Laadullinen tutkimus, elämäntapaohjaus, elämäntavat, ohjaus, digitaalisuus, digitaaliset palvelut.

Tallennettuna: