Haku

0–2-vuotiaiden synnynnäisen olkahermopunosvaurion saaneiden lasten vanhempien kokemukset fysioterapeuttisesta ohjauksesta ja neuvonnasta

QR-koodi

0–2-vuotiaiden synnynnäisen olkahermopunosvaurion saaneiden lasten vanhempien kokemukset fysioterapeuttisesta ohjauksesta ja neuvonnasta

Synnytyksen yhteydessä saadun olkahermopunosvaurion hoidon määrittää vaurion laatu. Fysioterapiassa korostuu kotona tapahtuva, lapsen arkeen sijoitettu liikeharjoittelu sekä arjen toiminnoissa tukeminen. Opinnäytetyön tarkoituksena oli saada tietoa, jonka avulla on mahdollista pyrkiä kehittämään synnynnäisen olkahermopunosvaurion saaneiden lasten vanhempien fysioterapeuttista ohjausta ja neuvontaa. Opinnäytetyön tavoitteena oli kerätä sähköisen kyselylomakkeen avulla kokemuksia ja palautetta synnynnäisen olkahermopunosvaurion saaneiden lasten vanhemmilta saamastaan fysioterapeuttisesta ohjauksesta ja neuvonnasta. Aikaisempaa tutkimustietoa synnynnäisen olkahermopunosvaurion saaneiden lasten vanhempien kokemuksista ei löytynyt manuaalisen haun sekä Cinahl, Pubmed ja Cochrane Library –tietokantoihin tehdyn katsauksen avulla.

Opinnäytetyö kohdistui 0–2-vuotiaiden lasten vanhempien kokemuksiin. Opinnäytetyö toteutettiin monimenetelmällisenä tutkimuksena ja otantamenetelmänä käytettiin vapaaehtoisuuteen perustuvaa otantaa. Aineisto kerättiin sähköisellä kyselylomakkeella, jonka linkki välitettiin kohderyhmälle jäsenyhdistyksen sosiaalisen median vertaistukiryhmän kautta. Saatu aineisto analysoitiin aineistolähtöisellä sisällönanalyysillä.

Tulosten perusteella suurin osa vastanneista oli tyytyväisiä saamaansa fysioterapeuttiseen ohjaukseen ja neuvontaan. Vanhemmat olivat kokeneet fysioterapeuttisessa ohjauksessa ja neuvonnassa hyväksi harjoitteiden ja neuvojen monipuolisuuden, yksilöllisen huomioimisen ja tuen saannin. Vanhempien negatiiviset kokemukset liittyivät fysioterapeutin yksilöllisen lähestymistavan puutteeseen, kirjallisiin ohjeisiin ja fysioterapian saamiseen. Kehitysehdotukset fysioterapiaan liittyen olivat negatiivisten kokemusten kanssa saman suuntaiset. Lisäksi kehitysehdotuksena oli fysioterapeutin tiedon ja ymmärryksen lisääminen vanhempien kokemuksista ja tunteista. Tuloksista saatiin uutta tietoa vanhempien kokemuksista lapsen synnynnäisen olkahermopunosvaurioon liittyvästä fysioterapeuttisesta ohjauksesta ja neuvonnasta. Tulokset antoivat tietoa vanhempien kokemista positiivista ja negatiivisista kokemuksista sekä konkreettisia kehittämisehdotuksia, joten opinnäytetyöllä tuotettiin uutta tärkeää tietoa vähän tutkitusta aiheesta.

Tallennettuna: