Haku

”Tää jopa niin kun tuntuu toiselta kodilta.” : JOPO-luokkalaisten kokemuksia peruskoulun päättämisestä sosiaalisen pääoman näkökulmasta

QR-koodi

”Tää jopa niin kun tuntuu toiselta kodilta.” : JOPO-luokkalaisten kokemuksia peruskoulun päättämisestä sosiaalisen pääoman näkökulmasta

Opinnäytetyömme tarkoituksena oli selvittää Laukaan JOPO-luokkalaisten kokemuksia peruskoulun viimeisestä vuodesta. JOPO-luokan eli joustavan perusopetuksen luokan pyrkimyksenä on vähentää nuorten syrjäytymistä. JOPO-luokalle hakeudutaan suorittamaan peruskoulun viimeinen luokka ja tarkoituksena onkin että kaikki oppilaat saisivat peruskoulun päättötodistuksen.

Tutkimuksemme on toteutettu laadullisena eli kvalitatiivisena tutkimuksena. Haastattelimme tutkimukseen yhteensä kahdeksaa Laukaan JOPO-luokkalaista. Haastattelut toteutettiin teemahaastatteluina, joihin olimme valinneet yhteensä kuusi teemaa. Teemoiksi valitsimme perustiedot, hakeutumisen JOPO-luokalle, koulunkäynnin, sosiaaliset suhteet, työharjoittelut sekä tulevaisuuden. Viitekehykseksi valitsimme sosiaalisen pääoman näkökulman, minkä kautta lähdimme analysoimaan tutkimustuloksia. Mielestämme oppilaiden sosiaalinen pääoma on yksi merkittävä tekijä syrjäytymisen ehkäisyssä.

Kaikki haastateltavamme kertoivat hyötyneensä JOPO-luokan opinnoista ainakin jossain määrin. Hyötyjä löysimme useilta eri osa-alueilta ja jotkin oppilaat olivat hyötyneet JOPO-luokalla opiskelusta hyvinkin paljon, toiset vähemmän. Kaikki haastateltavistamme yhtä lukuunottamatta saivat peruskoulun päättötodistuksen, yksi jäi vielä vuodeksi JOPO-luokalle. Suurin osa myös pääsi jatko-opintoihin.

Valitsimme aiheen sen ajankohtaisuuden ja kiinnostavuuden vuoksi. Tutkimuksemme perusteella koemme, että JOPO-luokasta on hyötyä peruskoulun päättämisessä. Tässä tutkimuksessa saimme huomata JOPO-luokan vaikuttavan erityisen myönteisesti oppilaiden koulunkäyntiin ja koulumotivaatioon.

Tallennettuna: