Haku

Leipomoalan tukkuliikkeen materiaalinohjauksen tehostaminen

QR-koodi

Leipomoalan tukkuliikkeen materiaalinohjauksen tehostaminen

Opinnäytetyö toteutettiin Leipurin Oyj:lle, joka on leipomoalan tukkuliike. Opinnäytetyön taustalla ovat Leipurin Oyj:n toiminnanohjausjärjestelmän käytön laajentaminen ja hankinnan toteutettu kehittämisprojekti. Opinnäytetyössä tutkittiin Leipurin West liiketoimintayksikön saapuvan tavaran materiaalinohjausta ja sen tarkoituksena oli tehostaa hankinnan materiaalinohjausta. Opinnäytetyön tavoitteena oli löytää tehostamiskohteita, joilla kustannuksia voidaan alentaa. Tutkimustyypiksi opinnäytetyössä valikoitui tapaustutkimus. Tutkimuksen toteutuksessa hyödynnettiin sekä kvantitatiivisia että kvalitatiivisia tiedonhankintamenetelmiä. Aineisto kerättiin kirjallisuudesta saatavan teoriatiedon lisäksi yrityksen toiminnanohjausjärjestelmistä, raporteista ja haastattelemalla yrityksen keskeisiä henkilöitä. Materiaalinohjauksen ongelmakohdat ja tehostamistarpeet kartoitettiin haastattelujen yhteydessä. Aktiiviset nimikkeet luokiteltiin kysyntäperusteisen luokittelun ja ABC-kateluokittelun avulla. Aktiivisten nimikkeiden tietokantaa, toteutunutta kysyntää, kysynnän ennusteita ja toiminnanohjausjärjestelmän materiaalinohjauksen eri parametrejä vaihtelemalla ja yhdistelemällä luotiin varianssianalyysejä eri laskentakaavojen vaikutuksesta järjestelmän antamiin arvoihin. Tulosten perusteella luotiin eri luokkien nimikkeille parametrien perusasetukset. Tutkimus todensi hyvin haastattelujen yhteydessä esille tulleet arviot varastojen liian suuresta koosta ja manuaalisen työn osuudesta materiaalinohjauksessa. Toiminnanohjausjärjestelmä sekä toimintamallit tulisi yhtenäistää kaikissa divisioonissa ja käyttäjien tulisi sitoutua järjestelmän käyttöön sovittujen parametrien mukaisesti. Tutkimuksen tuloksia voidaan soveltaa koko Westin liiketoiminta-alueella maksimaalisen hyödyn saamiseksi, mutta vastuu implementoinnin laajuudesta jää yrityksen organisaation vastuulle.

Tallennettuna: