Haku

Sisäilmatutkimusten mittaus- ja näytteenottotapahtuman sanallinen epävarmuustarkastelu

QR-koodi

Sisäilmatutkimusten mittaus- ja näytteenottotapahtuman sanallinen epävarmuustarkastelu

Toukokuussa 2015 voimaan tullut Sosiaali- ja terveysministeriön asetus asunnon ja muun oleskelutilan terveydellisistä olosuhteista sekä ulkopuolisten asiantuntijoiden pätevyysvaatimuksista toi mukanaan vaatimuksen tarkastella mittaus- ja näytteenottotapahtuman epävarmuutta toimenpiderajan ylittymistä arvioitaessa. Ramboll Finland Oy:n kehittämishankkeessa täydennetään kuntotutkimusraporttipohjan tutkimusmenetelmät-liitettä vastaamaan uutta asetusta. Tätä varten tavoitteena oli selvittää, mitkä tekijät vaikuttavat mikrobien ilma- ja materiaalinäytteenoton sekä haihtuvien orgaanisten yhdisteiden ilma-, materiaali- sekä pintaemissionäytteenoton mittaus- ja näytteenottotapahtuman epävarmuuteen ja miten sisäilma-asiantuntijan tulee huomioida mittaus- ja näytteenottotapahtuman epävarmuus tulosten tarkastelussa.

Mittaus- ja näytteenottotapahtumaan vaikuttavia epävarmuustekijöitä selvitettiin kirjallisuuskatsauksena ja sanallisen epävarmuustarkastelun vaikutusta toimenpiderajan ylittymiseen kyselytutkimuksella, minkä tulokset analysoitiin laadullisesti.

Tuloksena saatiin selvitettyä mittaus- ja näytteenottotapahtumassa vaikuttavia epävarmuustekijöitä ja niiden vaikutuksia tulokseen. Sanallista epävarmuustarkastelua toimenpiderajan ylittymistä arvioitaessa ei useissa yrityksissä olla vielä otettu käyttöön. Vaikka opinnäytetyössä saatiin selville eri näkökulmia siihen, kuinka sanallinen epävarmuustarkastelu tulisi laatia, on edelleen epäselvää, miten numeerinen ja sanallinen epävarmuus tulee yhdistää. Epävarmuustarkasteluun liittyvää ohjeistusta tarvitaan lisää.

Tallennettuna: