Haku

Unifemin tunnettuus ja sen toiminnan kiinnostavuus : Kansalaistoiminta osallistumisväylänä, sekä ihmisoikeuksien arvotus

QR-koodi

Unifemin tunnettuus ja sen toiminnan kiinnostavuus : Kansalaistoiminta osallistumisväylänä, sekä ihmisoikeuksien arvotus

Opinnäytteen tavoite oli kartoittaa Unifem-nimisen järjestön tunnettavuutta Suomessa, erityisesti Varsinais-Suomessa. Tutkimuksen kohderyhmä oli nuoret aikuiset, noin 20–35 -vuotiaat, naiset. Tämä siksi, että kyseinen ryhmä on myös Unifemin kohderyhmää, ja sitä joukkoa, jonka järjestö toivoisi aktivoituvan mukaan toimintaansa. Työ pyrki myös mittaamaan kohderyhmän kiinnostusta yleisesti ottaen kansalaistoimintaa sekä Unifemin ajamia asioita, eli naisten oikeuksia, kohtaan. Sillä pyrittiin kartoittamaan lisäksi kohderyhmälle mieluisimpia osallistumistapoja sekä tärkeimmiksi koettuja ihmisoikeuksia.

Työn tilaaja oli Suomen Unifemin Salon paikallisjaosto. Jaosto on toiminut jo muutaman vuosikymmenen ja on jonkin verran jumiutunut vanhoihin toimintatapoihinsa ja toimijoihinsa. Esimerkiksi tapahtumat järjestetään pitkälti sen kaavan mukaan, miten on aina ennenkin toimittu. Salon Unifem toivoi kartoitusta tunnettuudestaan sekä siitä, mitkä toimintatavat olisivat erityisesti nuoria, potentiaalisia jäseniä kiinnostavia. Mikäli Unifemin paikallisjaosto ei saa uusia, nuoria jäseniä mukaan, on uhkana että koko toiminta jopa loppuu luonnollisen poistuman kautta.

Tämä opinnäyte on sikäli merkityksellinen ammattialalle, että se luo tutkimuksen kohteena olevalle järjestölle selkoa sen tunnettuudesta sekä siitä, mihin osa-alueisiin sen kannattaisi panostaa saadakseen lisää toivomansa kaltaisia jäseniä. Yleisesti ammattialan kannalta merkitystä on myös sikäli, että se antaa kuvaa tietyn ryhmän suhtautumisesta kansalaistoimintaan vaikutusväylänä ja osallistumiskeinona. Tutkimus pyrki myös luomaan käsitystä kohderyhmän näkemyksistä yleisesti kehitysyhteistyöstä, naisten tasa-arvoisen aseman tavoittelusta ja ihmisoikeuksista.

Tutkimus suoritettiin kyselynä, jossa oli monivalintakysymyksiä, sekä yksi avoin kysymys. Kyseessä oli Internet-kysely, joka toteutettiin Webropol-tiedonkeruutyökalua käyttäen. Linkkiä kyselyyn jaettiin sosiaalisiin medioihin, ja saateviestissä toivottiin vastauksia vain naisilta, erityisesti varsinaissuomalaisilta. Vastauksia tuli 168, joten kyseessä oli melko laaja otanta. Saatuja vastauksia pyrittiin analysoimaan sekä määrällisesti että laadullisesti.

Työn tulokset osoittivat sen tilaajalle, että sen tunnettuus ei ole huippulukemissa, mutta kuitenkin yllättävän korkea. Unifem voisikin pyrkiä hyödyntämään tunnettuuttaan enemmän kuin se on tähän mennessä tehnyt. Myös Unifemin ajamat asiat koettiin melko tärkeiksi, ja kohderyhmästä löytyi osallistumisesta kiinnostuneita. Näin ollen tätä opinnäytetyötä voidaan järjestön kannalta hyödyntää perusteena markkinoinnin ja viestinnän tehostamiseen, sekä uudenlaisten innovaatioiden ja toimintatapojen kehittämiseen.

Tallennettuna: