Haku

Yhteiskunnallinen yritys tekee hyvää : Arvot toiminnan kivijalkana

QR-koodi

Yhteiskunnallinen yritys tekee hyvää : Arvot toiminnan kivijalkana

Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli tutkia yhteiskunnallisen yrityksen toimintamallia sekä löytää työkaluja arvoperustan luomisen tueksi. Työn tilaaja oli Saaristotalo Bergshagen / Bergsstallet avoin yhtiö. Bergshagen tuottaa aamiaismajoituspalveluja, erilaisia kursseja ja retriittejä Turun saaristossa. Bergshagenissa on myös järjestetty lähes sata leirikoulua vuosien 1996-2011 aikana.

Yhteiskunnallinen yritys tuottaa yhteistä hyvää liiketoiminnan keinoin ja se käyttää yli puolet voitostaan yhteiskunnallisen tavoitteensa toteuttamiseen ja edistämiseen. Yhteiskunnallinen yritys ratkoo yhteiskunnassa esiintyviä sosiaalisia, taloudellisia ja ekologisia ongelmia. Yhteiskunnallisen yrityksen juridinen muoto ei ole sidottu mihinkään tiettyyn organisaatiomuotoon. Suomessa kuitenkin suurin osa yhteiskunnallisista yrityksistä on järjestö- tai säätiömuotoisia tai järjestöjen omistamia osakeyhtiöitä.

Tämän kehittämistyön menetelminä käytettiin haastattelua, benchmarkingia ja työpajaa. Haastateltavina olivat viisi keskeistä alan toimijaa. Näistä kaksi ovat avainhenkilöitä järjestöissä ja kolme yhteiskun-nallisia yrittäjiä. Yksi haastatteluista toteutettiin tammikuussa ja loput syksyn 2016 aikana. Benchmarkingin kohteena oli viisi yritystä, joilla on käytössä Yhteiskunnallinen yritys -merkki. Yritykset oli valittu merkkiä hallinnoivan Suomalaisen Työn Liiton jäsenlistalta. Kaksi työpajaa järjestettiin lokakuun 2016 aikana. Työpajojen keskiössä oli arvojen kartoitus eri menetelmin.

Kehittämistyön konkreettisena tuotoksena syntyi tilaajalle Askeleet yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen -opas, jossa on koostettuna keskeiset tiedot yhteiskunnallisesta yrittäjyydestä sidosryhmineen. Oppaassa on myös listattuna työkaluja, joita voi käyttää arvoperustan luomisen tukena sekä yhteiskunnallisen tavoitteen että yrityksen vision ja mission määrittelyssä.

Kehittämistyön tulokset osoittavat, että yhteiskunnallinen yritys ei vielä ole yleisesti tunnettu termi. Yhteiskunnallinen yrittäjyys on siitä huolimatta kasvussa. Yhteiskunnallisen yrittäjän on kuitenkin varauduttava siihen, että joutuu avaamaan termiä eri tahoille. Vaikka yhteiskunnallisen yrityksen ensisijainen tavoite ei olekaan voiton maksimointi, on sen huolehdittava liiketoiminnan kunnosta. Ilman kannattavaa liiketoimintaa se ei pysty toteuttamaan yhteiskunnallista tavoitettaan. Yhteiskunnallista yritystä perustettaessa on varattava aikaa perustan luomiseen. Yhteiskunnallinen tavoite ja arvot on määriteltävä selkeästi.

Aihe on yhteisöpedagogien ammattialalle tärkeä ja ajankohtainen, koska yhteiskunnan rakenteissa on meneillään isoja muutoksia. Yhteiskunnassa esiintyvät ongelmat ovat isoja ja moninaisia. Niitä ratkomaan tarvitaan monenlaisia toimijoita. Yhteiskunnallisen yrityksen eettinen toimintamalli on tervetullut lisä areenalle.

Tallennettuna: