Haku

Case Camera obscura 1995–2014

QR-koodi

Case Camera obscura 1995–2014

Sininauhaliitossa kehitettiin vuonna 1995 elämyksellinen arvo- ja päihdekasvatusohjelma Camera obscura. Toimintamallin toimintakonsepti ja sen sisältö ovat ainutlaatuisia. Sosiaaliseen vahvistamiseen perustuva toimintamalli integroitiin osaksi koulun opetusohjelmaa ja toteutettiin yhteistyössä paikallisten nuorisoalan toimijoiden kanssa. Vuorovaikutukseen, kokemusoppimiseen ja nuoren kohtaamiseen perustuvaa toimintamallia on toteutettu ja kehitetty erilaisten hankkeiden avulla. Camera obscura ei kuitenkaan ole Päihdeputki tai sen sovellus.

Tapaustutkimuksen keinoin kuvattu toimintamalli liittyy ehkäisevään päihdetyöhön, mielenterveyden edistämiseen, sosiaaliseen vahvistamiseen ja perustuu kokemusoppimiseen. Tutkimuksen tavoitteena on ilmiön ymmärrys, kuvaaminen ja toimintamallin hyödyllisyyden ja käytettävyyden arviointi vuosien 2008 ja 2011-2014 aikana kerätyn arviointimateriaalin perusteella. Arviointiaineisto koostuu 5335 oppilaan ja 475 aikuisen palautteesta sekä toimintamalliin liittyvistä dokumenteista. Raportin laatija on työskennellyt toimintamallin parissa lähes koko sen olemassaoloajan.

Toimintamalli näyttää vastaavan perusopetuksen 6.-9.-luokkien ja nuorisoalan tarpeita ja se koetaan käyttökelpoiseksi yhteistoiminnan välineeksi. Toimintamallin onnistunut toteutus vaatii toimijoilta perehtyneisyyttä ja laadukasta valmistelua. Oppilaan kokemus toiminnan hyödyllisyydestä näyttää olevan yhteydessä hänen kokemukseen paikallisen toiminnan onnistumisesta. Oppilaan iän myötä toimintamallin ulkoisten puitteiden arvostus vähenee, mutta kokemus sisällön liittymisestä omaan elämäänsä lisääntyy. Tytöt näyttävät oman kertomansa mukaan saavan toiminnasta enemmän kuin pojat.

Camera obscura -toimintamallin ainutlaatuisuus yhdistettynä teknologian tuomiin mahdollisuuksiin tehostaa terveyden edistämisen toimintatapoja. Tämän raportin perusteella toimintamallin nykyinen operaattori, Suomen NMKY:n Liitto on määritellyt toimintamallin lähitulevaisuuden kehittämiskohteet.

Tallennettuna: