Haku

Räjähdysvaarallisten tilojen instrumenttien valinta- ja laskentaohje

QR-koodi

Räjähdysvaarallisten tilojen instrumenttien valinta- ja laskentaohje

Tämä opinnäytetyö toteutettiin Sweco Finland Oy:lle, osana kansainvälistä Sweco-konsernia, joka työllistää yhteensä 21 000 henkilöä, joista 3000 toimii Suomessa. Sweco Finlandin palvelut kattavat koko rakentamisen prosessin hankkeen esiselvityksistä aina kohteen valmistumisen jälkeisiin laadunvarmistus- ja ylläpitopalveluihin asti. Työn tarkoituksena oli kehittää helppokäyttöinen ja toimiva laskentaohjelma luonnostaan vaarattomien Exi-piirien varmennukseen, täyttäen alalla vaaditut standardit.

Opinnäytetyön teoriaosuudessa käsitellään laajasti automaatiojärjestelmiä ja instrumentointia, jossa keskitytään erityisesti räjähdysvaarallisiin tiloihin liittyviin laitteisiin, kaapeleihin ja standardeihin. Työssä tarkastellaan myös räjähdyssuojausasiakirjan laatimista ja keskeisiä turvallisuusvaatimuksia sekä laskentamenetelmiä, jotka ovat olennaisia asianmukaisten suunnitteluratkaisujen toteuttamisessa.

Toiminnallisessa osuudessa kehitettiin laskentaohjelma Microsoft Access -ohjelmistolla, johon syötetään kaapeleiden, kenttälaitteiden ja liitännäislaitteiden tiedot. Ohjelma tallentaa syötetyt tiedot omiin taulukkoihin muistiin laite- ja kaapelikirjastoon. Varsinaisessa laskentaohjelmassa käyttäjä voi valita halutut kaapelit ja laitteet, minkä jälkeen ohjelma laskee automaattisesti niiden sopivuuden haluttuun räjähdysvaaralliseen tilaan.

Opinnäytetyö tarjoaa kattavan yleiskuvan räjähdysvaarallisista tiloista ja niiden instrumentointisuunnittelusta, sekä käytännön ohjeita laskentaohjelman käyttöön. Työn suurimpia haasteita olivat Microsoft Access -ohjelman opettelu ja käyttöliittymän selkeyden varmistaminen, mutta lopputulos oli onnistunut ja vastasi asetettuja tavoitteita. Työn merkitys korostuu automaatio- ja instrumentointisuunnittelijoiden perehdytyksessä räjähdysvaarallisten tilojen standardien ja laskentamenetelmien tuntemukseen sekä laskentaohjelman hyödyntämisessä käytännön suunnittelutyössä.

Tallennettuna: