Haku

Salatut elämät opettaa - vai opettaako? : Motivaatiota ja elinikäisen oppimisen avaintaitojen opiskelemista TV-sarjan avulla

QR-koodi

Salatut elämät opettaa - vai opettaako? : Motivaatiota ja elinikäisen oppimisen avaintaitojen opiskelemista TV-sarjan avulla

Opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia Salatut elämät TV-sarjan soveltuvuutta opetuskäyttöön. Työn taustalla oli tarve löytää uusia toimintatapoja ammatillisten opintojen keskeyttämisten ennaltaehkäisyyn ja opiskelijoiden koulunkäymisen ja opiskelemisen motivoimiseen.

Työn toimeksiantajana oli Koulutuskeskus Tavastia. Lähtökohtana oli tutkia mahdollisuutta opiskella ja oppia media-aineiston avulla, jonka parissa nuoret muutenkin viihtyvät ja hyödyntää valmista materiaalia kriittisen mediankäytön opetukseen. Tutkimuskysymyksenä oli: Millä tavoin Salatut elämät TV-sarja tukee opiskelijoiden elinikäisen oppimisen avaintaitoja?

Teoriapohjana käytetty tutkivan oppimisen malli tarkastelee oppimista tutkimusprosessina, joka synnyttää uutta ymmärrystä ja uutta tietoa. Tyypillistä tutkivalle oppimiselle on etsiä, luoda, kehittää ja keksiä uusia innovaatioita ja ajatuksia.

Tutkimusmenetelmänä oli teemakysely, johon osallistui kaksi opiskelijaryhmää Koulutuskeskus Tavastiasta. Kyselyn teemoina olivat arvot, mediaosaaminen ja oppiminen. Aineiston analysointimenetelmänä noudatettiin abduktiivisen päättelyn logiikkaa ja käytettiin teemoittelua ja vertailua.

Kyselyn perusteella Salatuilla elämillä on korkeintaan piilovaikutuksia opiskelijoiden elinikäisen oppimisen avaintaitoihin. Kysely paljasti opiskelijoiden hataran käsityksen kriittisestä mediankäytöstä ja halukkuuden Salattujen elämien käyttämiseen opetusvälineenä koulussa. Suurin osa nuorista näki Salatut elämät TV-sarjan harmittomana viihteenä huomaamatta sen manipuloivaa vaikutusta. Tutkimus herätti lisäkysymyksiä siitä, olisiko aiheellista lisätä kriittisen mediankäytön opetusta koulussa.

Tallennettuna: