Haku

Avanne- ja lyhytsuolisyndroomapotilaan ruokavalio ohjaus : Opas hoitohenkilökunnalle

QR-koodi

Avanne- ja lyhytsuolisyndroomapotilaan ruokavalio ohjaus : Opas hoitohenkilökunnalle

Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli tehdä opas liittyen avanne- ja lyhytsuolisyndroomapotilaiden ravitsemukseen. Opas on tarkoitettu ammattikäyttöön ja suunnattu gastroenterologian osaston uusille hoitajille, sekä opiskelijoille. Opas sisältää tietoa leikkauksen jälkeisestä ruokavaliosta, tietoa siitä, mitä kannattaa välttää tai suosia, sekä käytännön vinkkejä. Opas laadittiin käyttämällä mahdollisimman uutta ja luotettavaa tietoa.

Opinnäytetyö toteutettiin toiminnallisena opinnäytetyönä syksyllä 2017 yhteistyössä erään yliopistollisen sairaalan gastroenterologisen osaston kanssa. Opinnäytetyön toiminnallinen osuus oli kirjallisen ravitsemusoppaan laatiminen. Oppaan teoreettinen osuus käsitteli yleisesti avanteita ja lyhytsuolisyndroomaa, niihin liittyviä ravitsemus-suosituksia sekä ruokavalio-ohjausta. Lähteitä käytettiin monipuolisesti, mutta tuoretta tutkittua tietoa löytyi aiheesta hyvin niukasti.

Oppaan sisällöksi valikoitui avanne- ja lyhytsuolisyndroomapotilaan ruokavalio heti leikkauksen jälkeen ja tietoa alkutaipaleesta, sekä neuvoja mitä ruoka-aineita tai tapoja kannattaa suosia ja välttää. Lopuksi oppaaseen koottiin oleellisia tietoja jotka ovat tärkeitä avanne- ja lyhytsuolisyndroomapotilaalle, kuten suolitukoksen oireiden tunnistaminen ja siinä tilanteessa toimiminen.

Tallennettuna: