Haku

Työntekijäkokemuksen nykytila ja kehitysehdotukset majoitusalan yrityksessä

QR-koodi

Työntekijäkokemuksen nykytila ja kehitysehdotukset majoitusalan yrityksessä

Tässä opinnäytetyössä tutkittiin majoitusalan yrityksen työntekijäkokemusta. Työn tavoitteena oli selvittää, minkälainen kohdeyrityksen työntekijäkokemuksen nykytila on ja minkälaiset tekijät heikentävät sitä. Näiden pohjalta luotiin kehitysideoita, joiden avulla työntekijäkokemusta olisi mahdollista parantaa entuudestaan. Positiivisella työntekijäkokemuksella on mahdollista vaikuttaa työntekijöiden ja asiakkaiden viihtyvyyteen, sekä organisaation menestykseen. Sen avulla luodaan positiivinen kuva organisaatiosta työnantajana.

Opinnäytetyön tietoperustassa käsitellään työntekijäkokemusta ja siihen liittyviä käsitteitä, kuten työnantajalupaus, yrityskulttuuri ja työnantajabrändi. Tietoperustassa perehdytään myös työntekijäkokemuksen kehittämiseen ja minkälainen vaikutus positiivisella työntekijäkokemuksella on yksilöön ja organisaatioon.

Tutkimus toteutettiin hyödyntäen kvantitatiivista eli määrällistä tutkimusmenetelmää. Tutkimusaineisto kerättiin kyselytutkimuksen avulla. Kysely pohjautui Huhdan ja Myllyntauksen luomaan kokemuskahdeksikon malliin. Kyselyn perusjoukkona toimi kohdeyrityksen henkilökunta, johtoryhmää lukuun ottamatta. Perusjoukko koostui täten vastaanoton, ravintolan, myynnin ja kokouksen tiimistä, joita oli yhteensä 57 henkilöä. Kysely toteutettiin suomen ja englannin kielellä, jotta mahdollisimman moni pystyi vastata siihen. Kyselytutkimus oli avoinna kaksi viikkoa tammikuussa 2024 koko perusjoukolle, ja lopulta siihen vastasi 31 henkilöä ja vastausprosentiksi muodostui 54 %.

Tutkimuksen perusteella tultiin lopputulokseen, missä kohdeyrityksen työntekijäkokemus nähdään pääosin hyvin positiivisena. Työntekijät kokivat positiivisesti etenkin sosiaaliset suhteet koskien työkavereita ja tiimejä. Haasteellisimmaksi tunnistettiin hyvinvointi, sillä vastaajat kokivat työnsä rasittavan heitä henkisesti, eivätkä he koe pystyvänsä palautumaan työstä suhteellisen hyvin.

Tutkimuksen pohjalta luotiin kehitysehdotuksia, joissa tuotiin esiin, kuinka on tärkeää tarjota mahdollisuus työntekijöille kehittää ja haastaa itseään. Esihenkilöiden tulee luoda enemmän kontaktia henkilöstöön ja tarjota mahdollisuus avoimeen palautteen jakoon. Tiedonkulkua tulee sujuvoittaa ja esihenkilöiden tulee huolehtia, että kaikki ovat perillä oikeista tiedoista. Työntekijäkokemusta tulee säännöllisesti mitata ja kehittää edistääkseen sitä.

Tallennettuna: