Haku

Palkkapalvelusihteerinä kuntaorganisaatiossa

QR-koodi

Palkkapalvelusihteerinä kuntaorganisaatiossa

Tässä päiväkirjamuotoisessa opinnäytetyössä tarkastellaan palkkapalvelusihteerin työtä ja tekijän oppimista kyseisen työn tekijäksi. Seuranta on toteutettu kahdeksan viikon aikana syksyllä 2023. Lähtökohtana on se, että tekijä on aloittanut uudessa työpaikassa kuntaorganisaation palkkapalvelusihteerinä, ja päiväkirjassa seurataan kehittymistä ja oppimista näiden viikkojen aikana. Tavoitteena on oppia työ niin hyvin, niin että pystyy toimimaan seurantajakson loputtua työtehtävissä mahdollisimman itsenäisesti. Työssä rajataan muiden ammattiryhmien työtehtävät pois, ja tarkastellaan ainoastaan palkkapalvelusihteerin työtä. Pääasiallinen työtehtävä työuran alussa on työkokemukseen perustuvien lisien laskenta ja päivittäminen työntekijän tietoihin. Keskeisin tietoperusta ovat kunnalliset työ- ja virkaehtosopimukset sekä lainsäädäntö.

Työssä taustoitetaan aluksi seurantajakson lähtökohdat sekä kerrotaan organisaatiosta ja työnkuvasta tarkemmin. Tekijä pohtii myös valmiuksiaan työn tekemiseen sekä tavoitteitaan. Seurantajakson aikana käsitellään päivittäisiä työtehtäviä ja käytännön oppimista, ja viikoittaisessa analyysissä paneudutaan tarkemmin johonkin viikon aikana esille nousseeseen teemaan teorian valossa. Käsiteltäviä teemoja ovat eri työehtosopimusten sisältö työtehtävien kannalta oleellisilta osin, työvälineet, oman työn johtaminen, organisaation tuntemus ja oman työn keskeiset prosessit, vastuullisuus sekä tietosuoja ja lainsäädäntö. Teemat hahmottuivat osittain etukäteen, mutta kunkin viikon kulusta ja tapahtumista riippui, missä järjestyksessä ne tulivat käsiteltäväksi.

Pohdintaosiossa tekijä vertaa lopputilannetta alun lähtökohtiin ja toteaa, että seurantajaksolle asetetut tavoitteet tulivat erittäin hyvin saavutetuiksi. Työehtosopimusten määräykset, tietojärjestelmät ja muut työvälineet sekä työnantajanorganisaatio tulivat tutuiksi. Myös laajempi tavoite täyttyi, eli itsenäinen työ sujui hyvin seurantajakson loppuvaiheessa. Lopuksi todetaan, että oppimispäiväkirjan pitäminen auttaa merkittävästi uuteen työhön perehtymisessä, koska työn sisältöä ja teoriaperustaa tulee pohdittua hyvin tarkkaan. Opinnäytetyöprosessi palveli siinä mielessä erittäin hyvin myös tätä käytännön tarkoitusta ja antoi hyvän alun palkkapalvelusihteerin työhön.

Tallennettuna: