Haku

Taidekritiikin uudet muodot ja alustat: Kohtaaminen kriitikon työkaluna

QR-koodi

Taidekritiikin uudet muodot ja alustat: Kohtaaminen kriitikon työkaluna

Tämän kehittämispainotteisen opinnäytetyön toimeksiantaja on Suomen arvostelijain liitto ry (SARV) ja se on osa Kritiikki näkyy! -hanketta. Työn lähestymistapa on konstruktiivinen. Konstruktio on tässä työssä neljän julkaistun artikkelin kokonaisuus. Artikkelit käsittelevät taidekritiikin uusia tapoja ja alustoja sekä kriitikoiden suhtautumista niihin. Menetelminä on käytetty ensisijaisesti kyselyä ja haastatteluja. Työn viitekehys on kulttuurijournalismissa ja taidekritiikissä sekä laajemmin uusissa ja kehittyvissä alustoissa, joilla tehdä journalismia.

Ensimmäinen osa kehittämistyötä oli verkkokyselyn tekeminen kriitikoille lokakuussa 2021. Kyselyssä kartoitettiin seuraavia asioita, jotka toimivat myös työn alustavina tutkimuskysymyksinä: Miten kriitikot tunnistavat uusia kritiikin muotoja / alustoja? Millaisia asenteita uusiin muotoihin / alustoihin liittyy? Miten kriitikot tuottavat kritiikkiä muille alustoille kuin perinteisille eli erilaisiin lehtiin ja verkkojulkaisuihin? Millaisia välineitä, tietoa ja mahdollista koulutusta kriitikot tarvitsisivat voidakseen laajentaa nykyistä osaamistaan? Kyselyn pohjalta tekijä kirjoitti artikkelin ”Kriitikko ja unelmoinnin taito” toimeksiantajan vuosikirjaan ja jakoi näin kehittämishankkeen vaiheita.

Toinen osa kehittämistyötä on kolmeosainen juttusarja Suomen arvostelijain liiton julkaisemaan Kritiikin Uutiset -verkkolehteen toukokuussa 2023. Artikkelisarjassa lähestytään taidekritiikin tulevaisuuden tarpeita kohtaamisen näkökulmasta. Tekijä tulkitsee, että kohtaaminen on yksi mahdollinen työkalu pitää taidekritiikki elinvoimaisena sekä tapa lähestyä kriitikoiden kouluttautumistarpeita. Kohtaamisen muotoina juttusarjassa käsitellään dialogista kritiikkiä, keskustele kriitikon kanssa -konseptia sekä livekritiikkiä.

Kehittämistyön lopulliset tutkimuskysymykset ovat: 1. Millainen alusta kohtaaminen voi olla taidekriitikolle? 2. Miten kohtaaminen, dialogisuus ja vuorovaikutteisuus voivat vahvistaa taidekriitikon ja - kritiikin asemaa osana journalismia?

Tallennettuna: