Haku

Sosiaalisen median markkinointisuunnitelma Suomen ruokamatkailusta ja sen toteuttaminen

QR-koodi

Sosiaalisen median markkinointisuunnitelma Suomen ruokamatkailusta ja sen toteuttaminen

Tämän opinnäytetyön aiheeksi valikoitui sosiaalisen median markkinointisuunnitelma Suomen ruokamatkailusta ja suunnitelman toteuttaminen Instagramissa. Opinnäytetyössä sosiaalisen median markkinointisuunnitelma on rajattu Instagramiin. Opinnäytetyö on toiminnallinen, jossa tietoperustan lisäksi esitellään sosiaalisen median markkinointisuunnitelma ja sen toteuttaminen kahdella Instagram-tilillä.

Opinnäytetyön päätavoitteena on luoda tavoitteellinen sosiaalisen median markkinointisuunnitelma Suomen ruokamatkailusta kertoville kahdelle erilliselle Instagram tilille ja niiden toteutus. Tarkoituksena on tuottaa tietoa, mitä toimenpiteitä vaaditaan tavoitteelliseen sosiaalisen median markkinointisuunnitelmaan ja sen toteuttamiseen. Alatavoitteiksi tälle työlle on rajattu konkreettisten toimenpiteiden selvittäminen suunnitelmalliseen ja tavoitteelliseen sosiaalisen median markkinointiin.

Sillä aihe käsittelee Suomen ruokamatkailua, produktissa otetaan huomioon Suomen ensimmäinen ruokamatkailustrategia sekä syksyllä 2020 julkaistu päivitetty ruokamatkailustrategia. Ruokamatkailu on matkailijoiden kohtamaa paikallisuuteen ja tarinoihin perustuvaa ruokailua. Ruokamatkailustrategiat määrittävät tavoitteet, joita kohdin kulkea, ruokamatkailun kohderyhmät sekä varsinaiset toimenpiteet teemoittain. Ruokamatkailustrategiat luovat kehykset Instagram-tilien sosiaalisen median suunnitelmalle, tavoitteille, toiminnalle sekä tuotetulle sisällölle. Viime vuosien saatossa ruokamatkailu on ollut yksi matkailun nousevista trendeistä maailmalla.

Opinnäytetyön produktina syntyi sosiaalisen median markkinointisuunnitelma ja kaksi ruokamatkailua käsittelevää Instagram-tiliä. Sosiaalisen median markkinointisuunnitelmaa on lähestytty SOSTAC-mallin kautta. SOSTAC-mallin avulla luotu sosiaalisen median markkinointisuunnitelma koostuu nykytila-analyysista, tavoitteista, strategiasta, toimenpiteistä, toimintasuunnitelmasta, prosessin hallinnasta sekä seurannasta. Instagram valikoitui käytettäväksi markkinointikanavaksi, sillä Instagram pitkälti perustuu kuvien visuaalisuuteen.

Lopputuloksesta tuli tavoitteellinen ja selkeä kokonaisuus, jonka sisältö on peilattu Suomen ensimmäisestä sekä toisesta julkaistusta ruokamatkailustrategiasta. Luoduilla Instagram-tileillä julkaistiin yhteensä 178 julkaisua saaden kokonaisuudessaan 10 703 julkaisun tykkäystä, 617 kommenttia sekä julkaisut tavoittivat 53 182 ihmistä. Tilien yhteenlasketuksi seuraajamääräksi muodostui 1451 seuraajaa. Tulosten perusteella voi päätellä, että Suomen ruokamatkailu kiinnostaa niin kotimaisia kuin kansainvälisiä matkailijoita.

Tässä työssä markkinointikanavat rajattiin Instagramiin, mutta laajemman näkyvyyden kannalta olisi järkevää luoda monikanavainen kokonaisuus. Monikanavainen kokonaisuus voisi olla luotujen Instagram-tilien lisäksi Facebook-tili sekä nettisivusto, jotka noudattaisivat samaa linjaa Instagram-tilien kanssa.

Tallennettuna: