Haku

WAU ry:n työntekijöiden liikkuvan työn työhyvinvoinnin kehittäminen ja liikkuvan työn johtamisen haasteita

QR-koodi

WAU ry:n työntekijöiden liikkuvan työn työhyvinvoinnin kehittäminen ja liikkuvan työn johtamisen haasteita

Kehittämistyön tavoitteena oli selvittää WAU ry:n henkilöstölle teetetyn kyselytutkimuksen ja ryhmähaastattelujen avulla liikkuvan työn työhyvinvointia lisääviä kehityskohteita sekä liikkuvan työn johtamiseen liittyviä haasteita. Tätä tietoa hyödyntämällä koottiin kehitysehdotukset, erityisen paljon liikkuvaa työtä tekevien WAU ry:n työntekijöiden työhyvinvoinnin lisäämiseksi ja listaus liikkuvan työn johtamisen haasteista. Lisäksi haluttiin selvittää, kuinka WAU ry:n tuntiohjaajat kokevat olevansa osa WAU ry:tä. Tämä tehtiin saman kyselytutkimuksen avulla, johon oli sisällytetty tuntiohjaajille kohdennettuja kysymyksiä.

Kehittämistyö käynnistettiin syksyllä 2017. Kysely ja ryhmähaastattelut toteutettiin toukokuussa 2018. Kehitysehdotukset työhyvinvoinnin lisäämiseksi ja listaus liikkuvan työn johtamisen haasteista valmistuivat maaliskuussa 2019. Kehittämistyö tehtiin yhteistyössä WAU ry:n tiiminvetäjän ja koordinaattorin kanssa. Ennen jokaista kehittämistyönvaihetta heihin oltiin yhteydessä, jotta saataisiin organisaation mielipide mukaan kehittämistyöhön. Kehittämistyön tutkimusmenetelmäksi valittiin kvantitatiivinen tutkimus ja tiedonkeruumenetelmäksi kyselytutkimus. Tämän lisäksi haluttiin lisätietoa kyselyn tueksi, joten WAU ry:n koordinaattoreille teetettiin kaksi ryhmähaastattelua.

Kyselyn ja ryhmähaastattelujen tuloksien perusteella näyttäisi siltä, että WAU ry:n työntekijöiden mielestä yhteisöllisyyden lisäämisellä voitaisiin kehittää työntekijöiden työhyvinvointia. Tämän takia päädyttiin tekemään kehitysehdotukset yhteisöllisyyttä lisäävistä toimenpiteistä. Tämänlaisia toimenpiteitä voisi mahdollisesti olla työhyvinvoinnin ja yhteisöllisyyden lisääminen yhdistyksen strategiaan ja viestinnän strategian tekeminen sekä aineettomaan palkitsemiseen keskittyminen, kasvokkain tapahtuvien tapaamisien mahdollistaminen ja koulutuksien järjestämiseen keskittyminen. Tuloksien pohjalta tehtiin myös listaus liikkuvan työn johtamisen haasteista, esille nousi muun muassa aikataulutukseen, yhteisöllisyyteen ja viestintään liittyviä haasteita. Tutkimuksesta selvisi myös, että suurin osa WAU ry:n tuntiohjaajista ei koe olevansa osa WAU ry:tä.

Liikkuvan työn tekeminen on hyvin itsenäistä työskentelyä, joten luultavasti tämä on yksi syy siihen miksi WAU ry:n työntekijät kaipaavat yhteisöllisyyttä ja kasvokkain tapahtuvia tapaamisia. Tämä saattaa olla myös syy siihen, miksi tuntiohjaajat eivät koe olevansa osa WAU ry:tä. Kun viestintä tapahtuu muilla tavoilla kuin kasvotusten, on viestinnän selkeyteen kiinnitettävä huomiota. Arjen kiireen keskellä tämä voi olla haastavaa. Mahdollisesti tämän takia viestintä koetaan haasteelliseksi. WAU ry:ssä tullaan jatkamaan työhyvinvointikyselyjen teettämistä henkilöstöllä. Tätä työtä tullaan käyttämään näiden kyselyiden pohjana. Työn tuloksia saatetaan käyttää myös WAU ry:ssä työhyvinvointiin liittyvän hankkeen rahoituksen hakemiseen.

Tallennettuna: