Haku

Vanhan Porvoon asukkaiden näkemyksiä Vanhan Porvoon kehittämisestä

QR-koodi

Vanhan Porvoon asukkaiden näkemyksiä Vanhan Porvoon kehittämisestä

Tämä opinnäytetyö on Itä-Uudenmaan Matkailualan Oppimisverkostossa toimivan Vanhan Porvoon kehittämishankkeen VIVA Porvoo-Borgån toimeksianto. Hankkeessa on toimintaperiaatteena moniääninen yhteiskehittely, jonka ideaa myös tässä työssä tavoitellaan. Tarkoituksena on saada asukkaiden äänet mukaan Vanhan Porvoon kehittämishankkeeseen ja siinä jo mukana olevien toimijoiden kanssa käytävään vuoropuheluun. Tavoitteena on näin tuottaa uutta tietoa VIVA Porvoo-Borgå hankkeelle Vanhan Porvoon kehittämiseksi.

Opinnäytetyössä tutkitaan Vanhan Porvoon asukkaiden toiveita, odotuksia ja ideoita Vanhan Porvoon kehittämiseksi sekä elävöittämiseksi. Työssä tutkitaan myös miten saada useampia asukkaita mukaan sekä miten heidät saisi aktiivisemmin mukaan kehittämistyöhön. Tutkimustavoitteena oli lisäksi löytää sellaisia vaikuttamisen väyliä, jonka kautta asukkaiden äänet saa kuuluviin.

Työn teoriaosuus pohjautuu kaupunkisuunnittelua, kansalaisen vaikuttamisen mahdollisuuksia, eri väestöryhmien elinympäristön tarpeita ja Porvoota yleisesti käsittelevään kirjallisuuteen. Kaupunkisuunnittelun teoriassa esitetään, miten vuonna 2000 käyttöönotettu uusi maankäyttöja rakennuslaki parantaa osallisten vaikuttamisen mahdollisuuksia. Työn alussa esitetään teoriakirjallisuuden valossa moniäänisen yhteiskehittelyn ideaa. Tutkimusmenetelmä oli laadullinen teemahaastattelu ja tutkimuksessa haastattelin kuutta Vanhan Porvoon asukasta. Työ tavoittelee pitkällä aikajänteellä muutosta Vanhan Porvoon kehittämiseksi, joten tutkimusotetta voidaan pitää myös toimintatutkimuksellisena.

Asukkailla oli tutkimuksen tulosten mukaan paljon kehittämisehdotuksia. Osa ehdotuksista oli yksittäisiä ehdotuksia, mutta mukana oli myös runsaasti keskenään samanlaisia ehdotuksia. Eniten keskustelua ja kehittämisajatuksia syntyi paloturvallisuuteen, liikenteeseen, asukaspalveluihin ja asukkaille yhteisten tapahtumien sekä tilaisuuksien järjestämiseen liittyviin seikkoihin. Suurin osa asukkaista uskoo asukasyhdistykseen asukkaiden vaikuttamisen väylänä. Osa haastatelluista oli kuitenkin omaksunut osittain negatiivisen kuvan asukasyhdistyksen toiminnasta, joten sen kuvan muuttamiseksi positiivisemmaksi tarvittaisiin vielä työtä. Aktiivisemmaksi kehittämistoimintaan asukkaita saattaisi saada yhteisten sosiaalisten tilaisuuksien järjestäminen ja vetovoimaiset luennot muun muassa asukasyhdistyksen järjestämänä.

Tallennettuna: