Haku

Amigas-vertaistukiryhmä maahanmuuttajanaisten hyvinvointia tukemassa

QR-koodi

Amigas-vertaistukiryhmä maahanmuuttajanaisten hyvinvointia tukemassa

TIIVISTELMÄ

Modoy Oliva, Yonayza; Nyman, Emma & Taavitsainen, Janita. Amigas-vertaistukiryhmä maahanmuuttajanaisten hyvinvointia tukemassa. Diakonia-ammattikorkeakoulu, syksy 2015, 52 s., 4 liitettä. Diakonia-ammattikorkeakoulu, Sosiaalialan koulutusohjelma, Sosiaali- ja kasvatusalan suuntautumisvaihtoehto, sosionomi (AMK) + lastentarhanopettajan virkakelpoisuus.

Opinnäytetyön tarkoituksena oli kuvata vertaistukiryhmän tarvetta maahanmuuttajanaisille. Tavoitteena oli tuottaa tietoa, jota voidaan käyttää kehitettäessä maahanmuuttajanaisten hyvinvointia tukevia palveluita. Opinnäytetyö toteutettiin järjestämällä maahanmuuttajanaisille hyvinvointia tuottava vertaistukiryhmä ja tutkimalla sen merkityksiä toimintaan osallistuneiden maahanmuuttajanaisten ja heidän lastensa arkeen. Opinnäytetyössä tuotettiin haastatteluiden avulla tietoa 1) maahanmuuttajanaisten ja heidän lastensa kokemuksista vertaistukiryhmästä, 2) vertaistukiryhmän toiminnan kehittämismahdollisuuksista sekä 3) toiveista vastaavanlaiselle vertaistukiryhmälle. Aineisto analysoitiin aineistolähtöisellä sisällönanalyysillä.

Maahanmuuttajanaiset olivat kokeneet vertaistukiryhmän tärkeäksi osaksi heidän elämäänsä ja hyvinvointiaan. Toiminta oli tuonut vaihtelua heidän elämäänsä ja uusia ideoita arjen haasteisiin. Vertaistukiryhmässä kävijät pääsivät jakamaan kokemuksiaan äitiydestä ja maahanmuuttajuudesta suomessa. Kävijät kokivat toiminnan lisänneen heidän ja heidän lastensa sosiaalisia kontakteja ja hyvinvointia. Tärkeänä pidettiin myös lapsille järjestettyä hoitoa, joka lisäsi äitien mahdollisuuksia osallistua toimintaan.

Keskeisimmiksi toiminnan kehittämisehdotuksiksi nousivat toiminta-ajan pidentäminen ja osallistujien lisääminen. Toiminta-aikaa pidettiin liian lyhyenä toiminnallisen osuuden toteuttamiseen ja keskusteltavien aihepiirien läpikäymiseen. Toimintaan toivottiin jatkoa varten lisää osallistujia erilaisten näkökulmien lisäämiseksi. Tärkeänä pidettiin myös keskusteltavien teemojen monipuolisuuden lisäämistä.

Vertaistukiryhmältä toivottiin erityisesti tukea lasten kasvatukseen, uusia ystävyyssuhteita ja vaihtelua arkeen. Haastateltavat nostivat esiin myös toiveen maahanmuuttajanaisten ja kantaväestön naisten yhteisestä toiminnasta. Vastaavanlainen vertaistukiryhmä koettiin molemmissa aineistoissa tarpeellisena ja lähes kaikki haastatteluihin osallistuneet maahanmuuttajanaiset ilmoittivat halukkuutensa osallistua vastaavanlaiseen toimintaan.

Asiasanat: vertaistuki, maahanmuuttajat, ryhmätoiminta, hyvinvointi

Tallennettuna: