Haku

''Tervetuloa Rauhametsään!'' : tutkimus mielenterveystaitojen opetuksesta MIELI ry:n digitaalisen Rauhametsä-oppimateriaalin avulla varhaiskasvatuksessa

QR-koodi

''Tervetuloa Rauhametsään!'' : tutkimus mielenterveystaitojen opetuksesta MIELI ry:n digitaalisen Rauhametsä-oppimateriaalin avulla varhaiskasvatuksessa

Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia MIELI ry:n Rauhametsä-oppimateriaalin pilotointiin osallistuneiden ammattilaisten ja lasten käsityksiä materiaalin käytettävyydestä ja käyttökokemuksesta sekä ammattilaisten aikaisempaa kokemusta mielenterveystaitojen opettamisesta. Tarkoituksena oli myös selvittää kuinka tärkeänä ammattilaiset pitävät näiden taitojen opettamista varhaiskasvatuksessa. Tavoitteena oli tukea yhteistyökumppanin Rauhametsä-oppimateriaalin ja muiden digitaalisten oppimateriaalien kehittämistä.

Opinnäytetyö on tutkimuspainotteinen. Tutkimus on tehty laadullisin ja määrällisin menetelmin. Tutkimusaineisto kerättiin sähköisellä Webropol-kyselytyökalulla. Kyselyyn vastasi 10 henkilöä. Tutkimusaineiston koonnista vastasi MIELI ry. Aineiston analyysi tapahtui Webropol-työkalun avulla.

Tutkimustulokset osoittivat, että pilottiin osallistuneista ammattilaisista suurin osa koki oppimateriaalin aiheen tärkeäksi. Oppimateriaali lisäsi osallistuneiden ammattilaisten ymmärrystä mielenterveystaidoista. Puolella vastaajista oli aikaisempaa tietoa mielenterveystaidoista. Loput vastaajista tiesivät vähän tai jonkin verran aiheesta. Suurin osa vastauksista toi positiivisesti ilmi oppimateriaalin helppokäyttöisyyden lasten ja ammattilaisten näkökulmista. Suomea toisena kielenä puhuvilla lapsilla oli haasteita oppimateriaalin ymmärrettävyyden suhteen. Teknisiä ongelmia ilmeni osalla vastaajista. Havaintojen pohjalta oppimateriaali oli lapsia kiinnostava ja innostava. Oppimateriaali oli vastaajien mielestä laaja sekä monipuolinen. Tämä toi esille ryhmän tai yksikön sisäisen kehitysidean oppimateriaalin pilkkomisesta osaksi vuosikelloa.

Tutkimustulokset osoittivat, että Rauhametsä-oppimateriaali oli kohderyhmän mielenkiintojen mukainen. Oppimateriaalin digitaalisuus ja pelillisyys innostivat lapsia materiaalin käyttöön. Opetettava teema jäi lapsille mieleen oppimateriaalin käytön myötä. Tutkimustuloksista voidaan päätellä, että varhaiskasvatuksen ammattilaiset kokivat oppimateriaalin tärkeäksi, mutta aikaisempaa tietoa aiheesta oli vähän. Tästä voidaan päätellä, että tietoisuutta mielenterveystaidoista tulisi lisätä varhaiskasvatuksen ammattilaisten parissa.

Tallennettuna: