Haku

Yhdyskuntapalvelun palvelupaikkatyön kehittäminen : Palvelupaikkojen näkökulmia nykykäytännöistä ja kehittämistarpeista

QR-koodi

Yhdyskuntapalvelun palvelupaikkatyön kehittäminen : Palvelupaikkojen näkökulmia nykykäytännöistä ja kehittämistarpeista

Lundahl, Maaret. Yhdyskuntapalvelun palvelupaikkatyön kehittämisen haasteet ja hyvät käytännöt. Palvelupaikkojen näkökulmia kehittämistarpeista. Järvenpää, syksy 2009, 129 s., 5 liitettä. Diakonia-ammattikorkeakoulu, Diak Etelä Järvenpää, Sosiaalialan koulutusohjelma, Päihteet ja syrjäytyminen, Ylempi amk.

Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää palvelupaikkojen kokemuksia yhdyskuntapalvelun palvelupaikkatoiminnasta sekä toimintaan motivoivia tekijöitä. Tarkoituksena oli myös selvittää millaisia kehittämistarpeita palvelupaikat näkevät yhdyskuntapalvelun toimeenpanoon liittyvissä käytännöissä.

Tutkimus tehtiin monimetoditutkimuksena käyttäen sekä määrällisiä että laadullisia aineistonkeruu ja -analysointi keinoja. Tutkimusaineisto hankittiin kaksivaiheisesti siten, että ensin toteutin kvantitatiiviseen tutkimusosioon kuuluvan lomakekyselyn kaikille Vantaan aluetoimiston toimialueen palvelupaikoille. Kvantitatiivisen vaiheen lomakekysely tavoitti 135 palvelupaikkaa, joista saapui kahden kyselykierroksen jälkeen yhteensä 81 hyväksyttyä vastauslomaketta. Näin ollen vastausprosentiksi saatiin 60 prosenttia. Tämän jälkeen toteutettiin kvalitatiivinen aineistonkeruu ryhmähaastatteluna, johon osallistui haastateltavia viidestä eri palvelupaikasta. Aineisto hankittiin kokonaisuudessaan helmi-kesäkuun 2009 aikana. Kvantitatiivisen tutkimusaineiston käsittelyssä käytettiin apuna SPSS—ohjelmaa. Tilastollisena analysointimenetelmänä käytettiin pääosin suoria jakaumia ja ristiintaulukointeja sekä kvalitatiivisen aineiston analysoinnissa laadullista sisällönanalyysia.

Päätuloksena voidaan todeta, että palvelupaikat ovat pääsääntöisesti tyytyväisiä yhdyskuntapalvelun suorittajiin sekä heidän työpanokseen. Kvantitatiivisen aineiston valossa yhdyskuntapalvelun toimeenpanoon liittyvät työkäytännöt ovat toimivia palvelupaikkojen näkökulmasta. Ryhmähaastattelussa keskityttiin yhdyskuntapalveluun liittyvien vahvuuksien ja kehittämistarpeiden määrittämiseen, jolloin kvantitatiivisen aineiston tulokset vahvistuivat. Kvalitatiivisen aineistonkin mukaan yhdyskuntapalvelun suorittajiin ollaan palvelupaikoilla tyytyväisiä, vaikka palvelupaikoilla onkin moninaisia kokemuksia suorittajiin liittyen. Aineiston kautta päädyin pohtimaan sitä, että minkälaisten mekanismien on toteuduttava, jotta palvelupaikkojen kokemukset ovat positiivisia huonoista kokemuksista huolimatta. Tutkimukseni mukaan palvelupaikkojen positiiviset kokemukset eivät muodostu vain suhteessa suorittajaan. Myönteiset kokemukset muodostuvat useista elementeistä, joista yksi keskeisin on yhteistyön sujuvuus ja helppous Kriminaalihuoltolaitoksen kanssa.

Voidaan todeta, että yhdyskuntapalvelun historian aikana Kriminaalihuoltolaitoksen Vantaan aluetoimisto ja alueen palvelupaikat ovat pystyneet luomaan hyvät käytännöt yhdyskuntapalvelun toimeenpanoa varten, jotka tukevat myös palvelupaikkoja heidän roolissaan.

Asiasanat: Kehittämistyö, kriminaalihuoltotyö, Kriminaalihuoltolaitos, mixed methods, monimetoditutkimus, yhdyskuntapalvelu, yhdyskuntaseuraamukset, yhdyskuntapalvelun palvelupaikka

Tallennettuna: