Haku

Päihdekuntoutujien kokemuksia yksinäisyydestä

QR-koodi

Päihdekuntoutujien kokemuksia yksinäisyydestä

Tämä opinnäytetyö käsittelee päihdekuntoutujien kokemuksia yksinäisyydestä. Työssä selvitettiin päihteidenkäyttöön ja raitistumiseen liittyviä syrjäytymisen ja eristäytymisen kokemuksia ja tarkasteltiin niitä yksinäisyyden näkökulmasta. Lisäksi selvitettiin vertaistuen merkitystä ja sitä, minkälaisia palveluita päihdekuntoutujat tarvitsisivat yksinäistymisen välttämiseksi ja onko diakoniatyöllä ollut merkitystä yksinäisyyden vähentäjänä.

Tutkielmaa varten haastateltiin viittä ihmistä, joilla on taustallaan päihderiippuvuus, ja jotka työskentelevät jonkinlaisessa päihdekokemusasiantuntijatyössä. Haastateltavat saatiin ottamalla yhteyttä eri pääkaupunkiseudulla toimiviin matalan kynnyksen päihdetyötä tekeviin järjestöihin. Haastattelut tehtiin teemahaastatteluina, nauhoitettiin ja litteroitiin, minkä jälkeen aineisto teemoiteltiin eri luokkiin. Päihdekuntoutujien kokemukset yksinäisyydestä vaihtelivat ihmisestä riippuen. Osa koki olleensa yksinäinen käyttäessään päihteitä mutta osa koki saaneensa myös jonkinlaista tukea siltä verkostolta, jonka kanssa käytti päihteitä. Osa oli kokenut yksinäisyyttä juuri kuntoutumisvaiheessa, kun päihderiippuvaiset tuttavat oli täytynyt jättää taakse. Osa haastatelluista ei ollut kokenut yksinäisyyttä, sillä tukea päihteistä irtautumiseen oli ollut paljon saatavilla.

Haastatteluista ilmeni, että kattavalla ammattilais- ja vertaistukiverkostolla on merkittävä rooli päihdekuntoutumisen edistämisessä ja yksinäisyyden vähentämisessä. Vertaistukiryhmät ja matalan kynnyksen kokoontumistilat luovat rytmiä päivään ja tarjoavat kuntoutujille yhteisön, joka auttaa pysymään raittiina. Kirkon diakoniatyö ei kuitenkaan näiden haastateltavien kohdalla ollut tavoittanut heitä, eikä diakoniatyön kautta ollut syntynyt merkityksellisiä ihmissuhteita. Toisaalta otanta ei ole niin kattava, että sen voisi sanoa kuvaavan yleisesti diakonian kykyä tavoittaa syrjäytyneitä. Tutkielma kuitenkin esittää diakoniatyölle haasteen panostaa verkostoyhteistyöhön ja tavoitella enemmän juuri kaikkein syrjäytyneimpiä ihmisiä.

Tallennettuna: