Haku

Yksinelävien kokemuksia asiakastyön kohtaamisissa : Sosiaali- ja terveydenhuoltoalan sekä Sinkkutyön palveluiden käyttäjinä

QR-koodi

Yksinelävien kokemuksia asiakastyön kohtaamisissa : Sosiaali- ja terveydenhuoltoalan sekä Sinkkutyön palveluiden käyttäjinä

TIIVISTELMÄ

Pulli, Elina. Yksinelävien kokemuksia asiakastyön kohtaamisissa sosiaali- ja terveyden-huoltoalan palveluiden käyttäjinä. Diak Länsi, Pori, kevät 2012, 56 s., 3 liitettä. Diakonia-ammattikorkeakoulu, Sosiaalialan koulutusohjelma, Diakonisen sosiaalityön suuntautumisvaihtoehto, sosionomi (AMK) + diakonin virkakelpoisuus.

Tämä tutkimus selvitti yksinelävien kokemuksia sosiaali- ja terveydenhuoltoalan asiakastyön kohtaamisissa sekä heidän toiveitaan kohtaamisilta julkisen sektorin ja kirkon Sinkkutoiminnan asiakastyössä. Tutkimus on laadullinen ja teorialähtöinen. Aineisto pohjautuu haastatteluihin.

Yksinelävät ovat yhteiskunnan jatkuvasti kasvava suuri vähemmistö, jonka tarpeisiin perhepolitiikasta kiinnostunut yhteiskunta ei ole herännyt. Yksinelävät ovat sosioekonomisesti marginaaliasemassa. Heitä koskevaa tutkimusta on saatavilla vähän heidän yhä lisääntyvästä määrästä huolimatta. Koska julkisia yksineläville suunnattuja sosiaali- ja terveyspalveluja ei ole, oletettiin, että yksinelävät eivät tule kohdatuiksi asiakastyön kohtaamisissa.

Aineisto hankittiin haastattelemalla kuutta yksin elävää henkilöä käyttäen teemahaastattelumenetelmää. Haastattelut suoritettiin yksilöhaastatteluina. Ne nauhoitettiin sekä litteroitiin. Aineisto käsitti 44 sivua. Se käsiteltiin käyttäen laadullista aineistoanalyysiä käyttäen Microsoft Excel- ja Word -ohjelmaa.

Keskeisiä tutkimuksen tuloksia olivat: Yksinelävät tulivat kohdatuiksi, yksinelävää ei tunnistettu, heitä syrjittiin ja yksinelävällä oli oma vastuu asiakastilanteessa. Tulosten pääpaino oli sillä, etteivät yksinelävät kokeneet tulleensa tunnistetuiksi ja että heitä syrjittiin. Yksinelävät kokivat tulleensa kohdatuiksi pääasiassa Sinkkutoiminnan piirissä.

Toiveet kohtaamisia kohtaan jakautuivat tasan sen suhteen, haluttiinko yksinelämisestä puhua työntekijän kanssa. Kohtaamisilta toivottiin työntekijän aktiivista otetta yk-sinelämisen puheeksi ottamiseksi ja puheeksi oton voimaannuttavaa vaikutusta. Kirkko, ja sen sisällä erityisesti Sinkkutoiminta, koettiin ainutlaatuiseksi instituutioksi, jolla on julkisilta palveluntuottajilta puuttuvaa yksineläviä koskevaa tietämystä.

Tuloksia syrjityiksi tulemisesta vahvisti professori Arja Mäkisen tutkimus yksinelävistä naisista sekä amerikkalainen ja saksalainen tutkimus yksin elävien syrjinnästä. Tutkimuksen otos on pieni, mutta tulokset ovat suuntaa-antavia.

Asiasanat: diakonia, yksinelävä, sinkkutyö, kokemukset, kohtaaminen, syrjintä

Tallennettuna: