Haku

MIELENTERVEYSPALVELUT KEHITTÄMISKOHTEENA VIETNAMISSA : Asiantuntijoiden näkemyksiä Huén kaupungin mielenterveystyöstä

QR-koodi

MIELENTERVEYSPALVELUT KEHITTÄMISKOHTEENA VIETNAMISSA : Asiantuntijoiden näkemyksiä Huén kaupungin mielenterveystyöstä

Opinnäytetyössä tutkittiin mielenterveystyötä Huén kaupungissa, Vietnamissa. Laadullisen tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten mielen terveys ja mielen sairaus mielletään sekä millainen on mielenterveystyön palvelurakenne Huéssa. Tarkoituksena oli kartoittaa asiantuntijoiden näkökulmasta myös mielenterveystyön muutostarpeita. Opinnäytetyön tavoitteena oli esitellä länsimaista käsitystä mielen terveydestä ja mielen sairaudesta sekä mielenterveystyön taustaa, nykytilannetta ja tulevaisuutta yleisesti Vietnamissa ja kohdennetusti Huésta. Opinnäytetyössä käsiteltiin Suomen ja Vietnamin kumppanuutta ja mielenterveyden edistämiseen liittyvän asiantuntijuuden yhdistämistä kestävään kehitykseen.

Aineistonkeruu toteutettiin keväällä 2015. Tiedonkeruunmenetelmänä käytettiin englanninkielisiä haastattelukysymyksiä. Seitsemää asiantuntijaa eri toimintaympäristöistä Huén sosiaali- ja terveysalalta haastateltiin huomioiden Vietnamin tutkimuskäytännöt. Haastatteluissa selvitettiin näkemyksiä mielen terveydestä ja mielen sairaudesta, hoito- ja tukimuodoista ja yhteiskunnallisesta uudistuksesta. Tutkimustulokset analysoitiin jäsentämällä laadullinen aineisto teemoihin. Niitä olivat kulttuurin vaikutus, terveydenhuollon rooli ja ajankohtaiset muutostarpeet.

Empiiristen haastattelujen perusteella mielen sairaus koettiin osittain olevan yhä sidoksissa perinteisiin kulttuurikäsityksiin ja mielenvikaisiin ihmisiin suhtauduttiin edelleen negatiivisesti. Keinot tukea mielenterveyttä nähtiin kapea-alaisina, sillä tutkimustietoa mielenterveydestä arvioitiin olevan liian vähän. Mielenterveystyön määriteltiin perustuvan lähinnä terveyden hoitamiseen. Kuitenkin mielenterveys ymmärrettiin psyykkisenä, sosiaalisena ja fyysisenä toimintakykynä kulttuurisen ilmiön ohella. Mielenterveystyön palvelumallia tarkasteltiin kehittämiskohteena, jonka ennustettiin uudistuvan vuosina 2011–2020 Vietnamin sosio-ekonomisen kehityksen strategian kautta lainsäädännöllä turvatuksi, holistista ihmiskäsitystä hyödyntäväksi ja mielenterveyttä edistäväksi arvostetuksi ammattialaksi.

Mielenterveystyön muutokset edellyttävät monitieteistä paikallista, alueellista ja kansainvälistä yhteistyötä. Vietnamin sosio-ekonomisen kehityksen strategia voi aikaansaada sosiaalista hyvinvointia ja paremmat elinolosuhteet väestöryhmille. Tieteellisen tiedon ja yhteisöpohjaisten hoito- ja tukimenetelmien kautta mielenterveyspalveluita voi kehittää. Yhteiskunnan muutokset voivat edistää toimintakykyä ja osallisuutta. Lainsäädännön muutoksilla voidaan lisätä innovatiivisuutta mielenterveystyön ammatillisiin prosesseihin.

Tallennettuna: