Haku

Asiakkaiden osallisuuden kokemuksia ja kehittämisajatuksia kuntouttavasta työtoiminnasta

QR-koodi

Asiakkaiden osallisuuden kokemuksia ja kehittämisajatuksia kuntouttavasta työtoiminnasta

Oksanen, Elisa. Asiakkaiden osallisuuden kokemuksia ja kehittämisajatuksia kuntouttavasta työtoiminnasta. Kevät 2016. 51 sivua. Liitteitä 1. Diakonia-ammattikorkeakoulu, Sosiaalialan koulutusohjelma. Sosionomi (AMK).

Tämän laadullisen opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää kuntouttavaan työtoimintaan osallistuneiden asiakkaiden kokemuksia siitä, millä tavoin kuntouttavaan työtoimintaan osallistuminen on vaikuttanut heidän osallisuuden kokemuksiinsa. Lisäksi opinnäytetyöllä haluttiin kartoittaa, minkälaisia kehittämisideoita asiakkailla olisi kuntouttavan työtoiminnan kehittämiseksi.

Tutkimus oli työelämälähtöinen ja se koostui viiden kuntouttavaan työtoimintaan osallistuneen asiakkaan puolistrukturoidusta teemahaastattelusta. Teoriaosuus koostui kuntouttavan työtoiminnan ja osallisuuden käsitteistä. Aineisto analysoitiin sisällönanalyysillä. Aineisto jaoteltiin Raivion ja Karjalaisen osallisuuden kolmion kolmen ulottuvuuden mukaan, jotka olivat having (taloudellinen osallisuus), belonging (yhteisöllinen osallisuus) sekä acting (toiminnallinen osallisuus).

Keskeisimpinä tuloksina havaittiin, että having-ulottuvuus, eli taloudellinen osallisuuden kokemus ja belonging-ulottuvuus, eli yhteisöllisen osallisuuden kokemus kasvoivat kuntouttavaan työtoimintaan osallistumisen myötä. Valtaosa asiakkaista koki kustannuskorvausten helpottaneen talouttaan ja hyvinvointinsa parantuneen, kun he olivat päässeet olemaan osa yhteiskuntaa ja jotain yhteisöä. Acting-ulottuvuus, eli toiminnallisen osallisuuden kokemus kasvoi osittain, mutta asiakkaat kokivat myös osattomuuden kokemuksia kuntouttavan työtoiminnan aikana. Asiakkaat kokivat itsetuntonsa tai mielialansa kohonneen, sekä suurin osa koki aktivoituneensa kuntouttavan työtoiminnan aikana. He myös kokivat, että heillä oli ollut vaikuttamismahdollisuuksia sosiaalityöntekijän kanssa työskennellessään. Esille nousi myös selkeästi muutaman asiakkaan tyytymättömyys vaikuttamismahdollisuuksiinsa työtoimintapaikalla. Lisäksi valtaosa asiakkaista oli kokenut osattomuuden kokemuksia jatkosuunnitelmista keskus-teltaessa.

Asiakkaiden kehittämisajatukset olivat monipuolisia ja innovatiivisia. Kehittämisajatukset koskivat koko kuntouttavan työtoiminnan organisaation rakennetta, kuntouttavan työtoiminnan prosessia sekä työtoimintayksiköiden käytäntöjä. Ehdotukset olivat asiakaslähtöisiä ja osa helposti käytännössä toteutettavissa.

Asiasanat: kuntouttava työtoiminta, osallisuus, kumppanuus

Tallennettuna: