Haku

AMMATILLISEN PERHEKODIN HOITO- JA KASVATUSSUUNNITELMA : Työväline lapsen ja vanhemman kuulemiseen

QR-koodi

AMMATILLISEN PERHEKODIN HOITO- JA KASVATUSSUUNNITELMA : Työväline lapsen ja vanhemman kuulemiseen

Ruotsalainen, Priska. Ammatillisen perhekodin hoito- ja kasvatussuunnitelma. Työväline lapsen ja vanhemman kuulemiseen. Diakonia-ammattikorkeakoulu, syksy 2015, 47 s. Diakonia-ammattikorkeakoulu, Sosiaalialan koulutusohjelma, sosionomi (AMK).

Opinnäytetyön tavoitteena oli tuottaa ammatilliselle perhekodille hoito- ja kasvatussuunnitelma, työväline, jonka avulla perhekotiin sijoitettujen lasten osallisuutta oman arjen ja elämän suunnittelussa voidaan tukea ja lisätä. Tarkoitus olisi, että hoito- ja kasvatussuunnitelma säännöllisesti käytettynä lisäisi perhekodin työn suunnitelmallisuutta ja tavoitteellisuutta sekä toimisi työvälineenä syntymävanhempien kanssa tehtävässä yhteistyössä. Opinnäytetyö oli vahvasti työelämälähtöinen, ja se toteutettiin tiiviissä yhteistyössä perhekodin kanssa.

Opinnäytetyö koostui toteutetusta hoito- ja kasvatussuunnitelmasta sekä teoriaosuudesta. Valmis hoito- ja kasvatussuunnitelma koostui yhteisestä, lapsen omasta ja syntymävanhempien omasta osiosta. Hoito- ja kasvatussuunnitelman osiot ja sisällöt valitsin tarkkaan harkiten ja peilaten niitä jatkuvasti teoreettiseen tietoon, lasten tarpeisiin ja työntekijöiden toiveisiin. Teoriaosuuden rajasin käsittelemään lasten sijaishuoltoa, lapsen osallisuutta ja yhteistyötä syntymävanhempien kanssa.

Kaksi perhekodin työntekijää testasi hoito- ja kasvatussuunnitelmaa syksyllä 2015 kaikkien viiden perhekodissa asuvan, sijoitetun lapsen kanssa. Lapset olivat iältään 5−14-vuotiatia. Yhdessä hoito- ja kasvatusneuvottelussa oli mukana myös lapsen syntymävanhempi.

Hoito- ja kasvatussuunnitelman arviointi perustui perhekodin työntekijöiden antamaan palautteeseen sekä täytettyjen hoito- ja kasvatussuunnitelmien analysointiin. Perhekodin työntekijöiden mukaan hoito- ja kasvatussuunnitelma antoi lapsille ja lasten vanhemmille mahdollisuuden omien ajatusten, mielipiteiden ja toiveiden esittämiseen, ja näin ollen se lisäsi lasten osallisuutta. Hoito- ja kasvatussuunnitelman koettiin antavan hyvän keskustelupohjan syntymävanhempien kanssa tehtävään yhteistyöhön.

Asiasanat: lastensuojelu, sijaishuolto, ammatillinen perhekoti, hoito- ja kasvatussuunnitelma, osallisuus 

Tallennettuna: