Haku

Perehdyttämisoppaan luominen ruoan verkkokaupalle

QR-koodi

Perehdyttämisoppaan luominen ruoan verkkokaupalle

Opinnäytetyön tavoitteena oli perehdyttämisoppaan luominen Limingantullin Prisman ruoan verkkokaupalle Oulussa. Toimeksiantajalla ei ollut entuudestaan ruoan verkkokaupan opasta, sillä verkkokauppa sai alkunsa heidän toimipisteessänsä tammi-helmikuussa 2020. Tarkoitus oli selvittää, millainen perehdyttämisopas olisi kaikista käytännöllisin perehdyttämisessä. Tätä varten tehtiin katsaus henkilöstöjohtamisen ja perehdyttämisen kirjallisuuteen ja rakennettiin teoriaperusta. Tämän jälkeen kerättiin tietoa yrityksen tilasta havainnoinnin ja kyselyn avulla. Myös oma työkokemukseni oli avuksi.

Havainnoimalla verkkokaupan työntekijöiden työskentelytapoja selvisi, että perehdyttämisohjelmassa oli kehittämisen varaa. Suurimmat ongelmat työskentelyssä koettiin johtuneen epäjohdonmukaisesta tavoiteasetannasta suhteessa työympäristön rajoittuneisiin mahdollisuuksiin. Myös perehdyttämisen osittainen suppeus aiheutti toisinaan hukka-aikaa, sillä työntekijöiltä puuttui ripeää kykyä toimia. Toimeksiantajan verkkokaupan työntekijöille kohdistetun kyselyn avulla saatiin selville, mitä asioita perehdytyksessä on käyty läpi, miten tyytyväisiä perehdytykseen ollaan ja millaiseksi eri työvaiheet koetaan. Lisäksi vastaajat arvioivat sitä, onko perehdytystä kehitetty ja mitä asioita pitäisi yleensäkin kehittää. Tulosten mukaan perehdytys oli keskeisesti muistinvaraista, sillä vain luontaisestikin esille nouseva perustyötehtävä ja toimitilojen esittely oli käyty läpi suurimman osan kanssa. Työntekijän kokivat tärkeiksi huomion kohteiksi erityisesti seuraavat asiat: työnkuva ja sen merkitys, tauot ja sairauspoissaolot.

Sekä havainnoinnilla että kyselyllä oli merkittävä rooli nykyhetken perehdytysprosessin ongelmien havaitsemisessa ja kehittämisessä. Teoriaperustan, tutkimustulosten ja oman kokemuksen pohjalta kehitettiin perehdyttämisopas, joka on avuksi perehdyttäjälle sekä uudelle työntekijälle helpottaen hänen sopeutumisprosessiansa. Opas sisältää tarkastuslistan. Oppaan sisältö kuvataan opinnäytetyössä, mutta opas ei sisälly kokonaisuudessaan julkiseen versioon. Työssä esitetään myös toimeksiantajalle mahdollisia kehittämisehdotuksia työskentelylle, koska he haluavat kehittää tätä lisäarvoa synnyttävää palvelua mahdollisimman kustannustehokkaasti.

Tallennettuna: