Haku

Rekommendation av miljömärke : Case: Best Western Premier Hotel Katajanokka

QR-koodi

Rekommendation av miljömärke : Case: Best Western Premier Hotel Katajanokka

Hållbar utveckling är ett aktuellt ämne inom turismen och hotellsektorn. Det finns många sätt att uttrycka sin miljöpolitik bland hotellverksamheter och miljömärkning är en av dem. Syftet med detta arbere är att tillsammans med Best Western Premier Hotel Katajanokka reda ut vilka miljömärken det finns tillhanda i Finland och vilket av dessa skulle passa bäst till hotellverksamheten. Som metod använde jag mig av skrivbordsundersökning och främst internet som materialsamlingskanal, men också information utav representanter från miljömärkningsorganisationerna. Målet är att hotellet skall börja eller vara under processen att miljömärka, efter rekommendationen av miljömärke i detta arbete. Benchmarking bevisar att miljömärkning är en stor trend i hotellen i Helsingfors. Detta på grund av att hållbar utveckveckling och miljömedvetenhet främjar både hotellet och kunden. Fördelar som nås av miljömärkning är både ekonomiska, ekologiska och förvaltningsrelaterade. De största och mest kända miljömärken i Finland inom hotellverksamhet är Green Key, EU-Blomman och Svanmärket. Genom att evaluera hotellets nuläge och jämföra de tre miljömärkena till teorin, visade det sig att Green Key mijömärket skulle vara det passande märket för Hotell Katajanokka. Det visade sig dock också att hotellets nuläge inom hållbar utveckling och miljöpolitik är i ett startläge. Därför anser jag att hotellet har en lång väg att gå före de beviljas ett miljömärke eller certifikat. Nästa steg efter rekommendationen skulle vara att skriva en miljöplan.

Sustainable development is a current topic in tourism and the hotel sector. There are many ways to utter a hotel’s environmental policy and ecolabelling is one of these. The aim of this thesis is to, in co-operation with Best Western Premier Hotel Katajanokka, unravel what ecolabels there are available in Finland and which one of these would suit the hotel the best. The method I used was desk research and mainly the internet as a source of material, but also information from representatives of the ecolabel organizations. The goal is that the hotel will begin or be in the process of ecolabelling after the recommendation of ecolabel is made in this thesis. Benchmarking shows that there is a trend in the hotels of Helsinki to ecolabel. This is the case because sustainable development and environmental awareness further both the hotel and the customer. The benefits of ecolabelling are both economic, ecologic and management related. The biggest and most known ecolabels of the hotel sector in Finland are Green Key, EU-ecolabel and the Nordic ecolabel. By evaluating the current state of the hotel and by comparing the three ecolabels to the theory, it appeared that the Green Key- ecolabel was the most fitting for the hotel. It also turned out that the hotel’s current situation in sustainable development and environmental policy is in an early stage. Therefor, I believe that the hotel has a long way to go before they are granted an ecolabel or environmental certificate. The next step after the recommendation would be to write an environmental plan for the hotel.

Tallennettuna: