Haku

Svinn på restaurang: Minska matsvinnet på Bistro Konst & Form

QR-koodi

Svinn på restaurang: Minska matsvinnet på Bistro Konst & Form

Det uppstår ca 80 miljoner kg matsvinn varje år enbart på restauranger i Finland. Detta betyder alltså att otroliga mängder ätbar mat slängs bort varje dag, som inte bara påverkar miljön, utan även restauranger ekonomiskt. Syftet med detta arbete är att minska matsvinnet på Bistro Konst & Forms söndagsbrunch med hjälp av olika åtgärder, samt skapa en klarare bild för företaget varför kunder, eller potentiella kunder, lämnar (slänger) mat på restauranger. Arbetet presenterar även rekommendationer, samt förbättringsförslag på hur man kan förbättra matsvinnssituationen på Bistro Konst & Form. I detta arbete används den beteendevetenskapliga metoden “nudging”. Metoden uppnås genom att utföra nästan omärkbara “puffar” som skall leda personen mot en annan riktning än personen vanligtvis hade tagit. Detta görs genom att t.ex. ge personen flera valmöjligheter, information, ändra placeringen av en produkt eller genom att använda sig av en skylt. I detta arbete används nudging genom att använda sig av en skylt, placeringen av skylten, samt att använda sig av enbart små tallrikar. För att ta reda på varför kunder lämnar mat på restauranger används även öppna enkätfrågor. Enkäten är uppbyggd med hjälp av “teori om planerat beteende” där frågorna fokuserar på matsvinn, hållbar utveckling och beteende. I detta arbete används en kombination av kvalitativ och kvantitativ forskning. Resultaten presenteras i både text och figurer. För att ta reda på hur man kan minska matsvinnet med hjälp av olika åtgärder, måste man först veta hur mycket matsvinn det uppstår från den vanliga brunchen. Utan ändringar samlades ca 4,1 kg rester ihop från kundens tallrikar. Genom att använda sig av en skylt som påminner kunden om hens valmöjligheter, minskade matsvinnet med ca 1,8 kg. I det sista experimentet användes endast små tallrikar, resterna vägde då 2,8 kg. Det effektivaste verktyget för att minska matsvinnet på Bistro Konst & Form var skylten. Enkätresultaten påvisade att största orsaken till att kunden lämnar mat på restauranger helt enkelt beror på smaken, men även kundens nyfikenhet till att prova nya smaker. Detta kunde lätt undvikas med hjälp av en skylt som berättar exakt vad som finns på bordet och därmed också minska matsvinnet.

Tallennettuna: