Haku

En trippel ABC – analys på K-Supermarket Karis – Karjaas ostavdelning

QR-koodi

En trippel ABC – analys på K-Supermarket Karis – Karjaas ostavdelning

Idag är det en stor utmaning för alla företag att kunna uppfylla konsumenternas önskemål. Det gäller även livsmedelsbutikerna, där kunderna väntar sig ett brett sortiment med färska varor till ett förmånligt pris. K-Supermarket Karis-Karjaa som är uppdragsgivare för det här examensarbetet, är en av butikerna som står inför den stora utmaningen. För tillfället vet inte K-Supermarket Karis-Karjaa vilka produkter som ligger länge på hyllorna, som är oattraktiva för kunderna och som är olönsamma. Syftet med det här arbetet är att kartlägga alla produkter tillhörande ostavdelningen samt att hitta de ostprodukter som har en hög försäljningsvinst och lageromsättningshastighet med hjälp av en trippel ABC-analys, för att sedan kunna komma med rekommendationer. För att en verksamhet skall vara lönsam måste intäkterna vara större än kostnaderna, vilket förutsätter att försäljningsvinsten är tillräckligt hög. Dock krävs det att det finns produkter till försäljning samt att lagernivåerna är rätt så att inte onödigt kapital binds i lager. Trippel ABC-analys grundar sig på Paretos 80/20-regeln som går ut på att 20 % av produkterna står för 80 % av resultatet, vid en trippel analys använder man sig av tre kriterier för att få ett mer användbart resultat. För att kartlägga och utföra en trippel ABC-analys används i det här fallet data från K-Supermarket Karis-Karjaa eget IT-system. Då det här är en fallstudie av kvalitativ karaktär, beskrivs resultatet med ord istället för siffror och en mer obegränsad struktur används. På basis av resultatet från den trippla ABC-analysen med kriterierna, försäljningsvinsten i procent, lageromsättningshastigheten och försäljningsvinsten i euro, rekommenderas olika åtgärder för K-Supermarket Karis-Karjaa för att butiken skall nå en mer lönsam verksamhet.

It is a major challenge for any companies to be able to meet the consumer preferences in today’s world. The grocery stores are also affected, because customers expect a wide range of fresh products at a reasonable price. K-Supermarket Karis-Karjaa, that is commissioning this thesis, is also a grocery store that is facing the challenge. For the moment, K-Supermarket Karis-Karjaa does not know which products are laying on the shelves for too long, are unattractive for the customers and are uneconomical. The purpose with this thesis is to map all products belonging to the cheese department and find the cheeses that have a high sales profit and inventory turnover, using a triple ABC-analysis, and then be able to come up with recommendations. In order for a business to be profitable, the revenue has to be greater than the cost, which implies that the sales profit is high enough. However, it requires that there are products for sale as well as stock levels are properly so that unnecessary capital is not tied up in inventory. Triple ABC-analysis is based on Pareto's 80/20 rule, where the principle is that 20 % of the products are responsible for 80 % of the results, when using a triple analysis, three criteria are used to get a more useful result. In order to map and accomplish a triple ABC-analysis the data used in this case is from K-Supermarket Karis-Karjaa own IT-system. Since this is a case study of qualitative character, the results is described with words instead of numbers, and a more unrestricted structure is used. Based on the results of the triple ABC-analysis with the following criteria, sales profit percentage, inventory turnover and sales gain in euro, are various measures recommended for K-Supermarket Karis-Karjaa so that the store could improve their business.

Tallennettuna: