Haku

Aktivismin taide : laadullinen meta-analyysi aktivismista musiikkikasvatuksessa

QR-koodi

Aktivismin taide : laadullinen meta-analyysi aktivismista musiikkikasvatuksessa

Tämä maisterin tutkielma käsittelee aktivismia musiikkikasvatuksessa. Tutkimuskysymys on: ”Mitä opettaja-aktivismilla tarkoitetaan tutkimuskirjallisuudessa ja mitä sillä tavoitellaan musiikkikasvatuksen käytänteissä?” Tutkimus on laadullinen meta-analyysi, joka perustuu seitsemääntoista musiikkikasvatuksen alalla julkaistuun vertaisarvioituun artikkeliin ja kirjan lukuun sekä yhteen kokonaiseen aktivismia käsittelevään teokseen.

Tutkielman käsitteellisenä viitekehyksenä toimii kriittinen pedagogiikka, sorrettujen pedagogiikka sekä sosiaalinen oikeudenmukaisuus sekä näiden suuntausten kehitys kohti pedagogista aktivismia. Menetelmänä on teoreettinen metasynteesi, joka keskittyy hermeneuttiseen tekstin tulkintaan. Käyttämäni laadulliset analyysimenetelmät sitoutuvat interpretivismiin.

Tutkimuksen tulokset jakautuvat poliittiseen elämäntaitoon (poiesis) ja käytännön tekemiseen (praksis). Tulokset osoittavat, että musiikkikasvatuksen aktivismilla tavoitellaan yhdenvertaisuutta. Musiikkikasvatuksen aktivismin tehtävä on toimia vastavoimana epäoikeudenmukaisuutta kasvattavia rakenteita vastaan ja sen keskeinen pyrkimys on toimia uusliberalismin ja ääri-individualistinen hegemonian vastavoimana. Tulokset osoittavat, että oppilaan, opettajan, tutkijan ja taiteilijan suhdetta aktivismiin tulisi vahvistaa sekä luoda paremmat mahdollisuudet kriittisyydelle vallitsevia rakenteita kohtaan. Aktivistisen toiminnan pyrkimyksenä on luoda dialogia ja kasvattaa ympäröivää maailmaa kriittisesti tarkastelevia yhteiskunnan yksilöitä. Aktivismi musiikkikasvatuksen kontekstissa pyrkii inkluusion ja yhdenvertaisuuden edistämiseen.

Tutkimuksen keskeisenä päätelmänä esitän, että opettaja-aktivismin yhteys kriittiseen ajatteluun ja pedagogiikkaan on kiistaton. Toiseksi opettaja-aktivistien tehtävä on mahdollistaa sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ja yhdenvertaisuuden tavoittelua käytännössä. Lisäksi musiikkikasvatuksellisen aktivismin tehtävänä on vahvistaa dialogia opettajan ja oppilaan sekä musiikkikasvatuksen ja muun yhteiskunnan toiminnan välille. Aktivismi on hyvin oleellinen osa musiikkikasvatusta, koska sen avulla voidaan havainnollistaa musiikillisen toiminnan merkityksiä yhteiskunnassa, se kehittää oppilaiden kriittistä ajattelua ja toimii musiikkikasvatuksen alalla ja yhteiskunnassa muutosta edistävänä voimana. Aktivismi musiikkikasvatuksessa ei ole itseisarvo vaan toiminnan väline.

Tallennettuna: