Haku

Suomessa saatavilla olevien lihan ja lihatuotteiden salmonellariskinarviointi

QR-koodi

Suomessa saatavilla olevien lihan ja lihatuotteiden salmonellariskinarviointi

Eläinperäisiä elintarvikkeita pidetään ihmisten salmonellatartuntojen pääasiallisena lähteenä Euroopassa. Suomessa noudatetaan kansallista salmonellavalvontaohjelmaa ja salmonellan esiintyvyys on säilynyt ohjelman asettamassa tavoitteessa. Salmonellavalvontaohjelman ohella Suomen salmonellatilanteeseen vaikuttavat EU:n myöntämät erityistakuut, jotka edellyttävät, että tuoreena myyntiin tulevat lihaerät on tutkittu ja todettu salmonellavapaiksi ennen niiden saapumista Suomeen.

Riskinarvioinnissa päivitettiin kuluttajan riski saada salmonelloosi valvontaohjelmaan kuuluvista broilerin-, kalkkunan-, naudan- ja sianlihan tuotantoketjuista ja vastaavista tuontielintarvikkeista. Lisäksi tavoitteena oli tuottaa tietoa salmonellalähteiden merkityksestä salmonellaseurannan kehittämiseksi ja elintarviketurvallisuustason varmistamiseksi sekä kehittää riskinarviointimenetelmiä.

Riskinarviointi tehtiin tilastollisilla malleilla. Ulkomaista alkuperää olevien elintarvikkeiden arvioitiin aiheuttavan enemmän salmonellatartuntoja kuin kotimaisen lihan, vaikka tuontilihan kulutus on noin viidennes kotimaiseen verrattuna. Lähes kaikki Suomessa lihasta todetut salmonellalöydökset elintarvikkeista ovat peräisin tuontilihasta. Vaikka kaikkia kontaminoituneita lihaeriä ei todeta ennen Suomen markkinoille pääsyä, olisi riski saada salmonella ilman erityistakuita moninkertainen.

Tallennettuna: