Haku

Painannan opetustilanne

QR-koodi

Aineistosta vastaa

  • Aalto-yliopiston arkisto

Painannan opetustilanne

Graafisen taiteen osasto perustettiin kouluun 1926. Ensisijaisesti oli tarkoitus kouluttaa ammattitaitoisia mainospiirtäjiä, mutta myös kuvitus- ja kirjansidontataiteen ammattilaisia. Grafiikan alalla Suomen koettiin olevan jäljessä niin lännen kuin idän vastaavasta taiteenalasta.
Kuvassa ilmeisesti valmistetaan taidegrafiikan painotöitä. Keskellä kuvaa oleva mieshenkilö on todennäköisesti grafiikan opettaja Germund Paaer. Opettajana Paaerin ote työhön oli täysin toisenlainen kuin hänen edeltäjänsä Toivo (Topi) Vikstedtin. Frithjof Germund Paaer (vuoteen 1906 Sandström; 1881 – 1950) oli graafinen suunnittelija, tekstaaja, kirjankuvittaja ja piirtäjä sekä lasiesineiden keräilijä.
Hän opiskeli Teknillisessä korkeakoulussa, Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa ja Helsingin yliopistossa. Vuosina 1912–1914 Paaer opiskeli Strelitzin polyteknisessä opistossa.
Germund Paaer toimi Taideteollisuuskeskuskoulun piirustuksen, graafillisen tyyliopin ja tekstauksen opettajana vuosina 1926–1950 ja Kustannus Oy Otavan taiteilijana vuodesta 1927. Paaer oli 1935 perustetun Kalevala Korun ensimmäisenä pääsuunnittelijana vuoteen 1950.
Paaerin ensimmäinen puoliso oli tekstiilitaiteilija Sigrid Wickström-Paaer vuosina 1914–1923.
(Kuva lienee otettu 1929 jälkeen, jolloin kuvaaja Aarne Pietinen oli siirtynyt ammattivalokuvaajaksi.) Taideteollisen korkeakoulun ja sen edeltäjien toimintaan, opetukseen, toimipisteisiin, henkilöihin ja tiloihin liittyvä kokoelma (Taideteollinen korkeakoulu, valokuvat, TaiKV).

Tallennettuna: