Haku

Palautekulttuuri lääkealan organisaatiossa

QR-koodi

Palautekulttuuri lääkealan organisaatiossa

Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten palautteen antaminen ja vastaanottaminen on järjestetty lääkealan yrityksessä ja miten se toimii työntekijöiden mielestä. Tutkimuksessa kuvattiin yhden yrityksen palautekulttuuria esimiesten ja alaisten näkökulmasta. Palautekulttuurilla tarkoitetaan sitä, miten yritys tukee palautetta. Siihen kuuluu palautteen antaminen, vastaanottaminen ja pyytäminen. Palaute itsessään yrityksissä viittaa toimintaan, jonka kautta työntekijä kehittyy johonkin suuntaan. Tarkastelun kohteena oli myös esimiehen ja alaisen näkökulmasta, miten esimies suhtautuu palautteeseen ja voiko palautetta antaa yritystasolla. Lisäksi tutkimuksessa tarkasteltiin sitä, onko yrityksen eri osastojen välillä eroja palautekulttuurissa.

Tutkimusaineisto muodostui kohdeyritykseen lähetetyn kyselylomakkeen vastauksista. Kyselylomakkeessa oli sekä strukturoituja että avoimia kysymyksiä. Suurimmilta osin tutkimus oli määrällinen tutkimus, mutta avoimia kysymyksiä analysoitaessa käytettiin laadullista tutkimusotetta. Kyselylomake lähetettiin kohdeyrityksen 167 työntekijälle, ja vastauksia kertyi 85. Näin vastausprosentiksi muodostui 51.

Vastauksista ilmeni, että kohdeyrityksen työntekijät saavat palautetta kuukausittain ja ovat melko tyytyväisiä saadun palautteen määrään. Yleisin syy, mikseivät työntekijät saa palautetta saada, on kiire. Työntekijät saavat eniten myönteistä palautetta, mutta aiempiin tutkimuksiin verrattuna vähän kielteistä palautetta. Vastausten mukaan työsuorituksista annetaan eniten palautetta, mistä kehittymisen ja tulosten lisäksi myös haluttaisiin eniten saada palautetta. Vastauksista ilmeni, että yli puolet työntekijöistä pyytää palautetta esimieheltään, mutta esimies itse pyytää harvoin palautetta alaisiltaan omasta esimiestyöstään. Kohdeyrityksessä kuitenkin annetaan palautetta myös esimiehelle esimerkiksi asioiden hoitamisesta ja viestintätaidoista. Vaikka kehityskeskusteluita käytetään kohdeyrityksessä palautteen antamisessa, arjessa annettava palaute toimii työntekijöiden mielestä paremmin. Kohdeyritys tukee kohtalaisesti avointa palautteen antamista, ja palautteella on myös merkitystä kohdeyrityksen työntekijöille.

Tallennettuna: