Haku

The perceived sustainable quality of wooden products in the context of housing

QR-koodi

The perceived sustainable quality of wooden products in the context of housing

Viimeaikaiset tutkimukset osoittavat, että kuluttajat arvostavat vastuullisia tuotteita, mutta siitä huolimatta niiden markkinaosuus on edelleen pieni. Väitöskirjan kolmen artikkelin kautta tutkitaan, miten kuluttajat arvioivat tuotteiden koettua laatua ja kestävyysnäkökulmia, jotta ymmärtäisimme paremmin kuluttajien vastuullisiin tuotteisiin liittyviä valintoja. Väitöskirjassa tarkastelun kohteena ovat puutuotteet, joita käytetään asumisen kontekstissa.

Ensimmäisessä artikkelissa tehtiin systemaattinen kirjallisuuskatsaus puisten rakennusmateriaalien koetusta laadusta ja tulokset osoittivat, että erilaiset laatuindikaattorit, kuten laatuvihjeet ja -attribuutit, kuluttajien ominaisuudet ja kulutustilanteeseen liittyvät tekijät vaikuttivat kuluttajien näkemyksiin puusta. Toisessa ja kolmannessa artikkelissa tutkittiin empiirisesti puutuotteiden koetun laadun ulottuvuuksia ja sitä, miten kuluttajien ominaisuudet olivat yhteydessä niiden arviointiin. Tulosten mukaan puisten rakennus- ja sisustustuotteiden koetun laadun ulottuvuudet koostuivat erilaisista teknisistä, ekologisista, sosiaalisista ja taloudellisista näkökulmista. Kuluttajien kestävään kuluttamiseen liittyvä ostokäyttäytyminen ja sosiodemografiset tekijät olivat myös yhteydessä siihen, miten he arvioivat puutuotteiden laatu-ulottuvuuksia.

Väitöskirjan artikkelien kautta saatiin myös tietoa tuotteen koetun laadun ja kestävyysattribuuttien välisistä yhteyksistä. Tulosten pohjalta väitöskirjassa ehdotetaan uutta käsitettä "koettu kestävä laatu", jolle rakennetaan käsitemallit puisten rakennustuotteiden ja sisustustuotteiden kontekstissa. Koetun kestävän laadun käsite tuo yhteen tuotteen ekologiset, sosiaaliset ja taloudelliset kestävyysattribuutit, jotka muodostavat osan koettua laatua. Väitöskirjan tulokset edistävät markkinoinnin ja kuluttajakäyttäytymisen tutkimusta käsitteellistämällä tuotteen koetun laadun ja kestävyysattribuuttien väliset yhteydet. Lisäksi väitöskirja tuo uutuusarvoa metsätieteiden ja kestävyystieteen aloille. Tulokset tarjoavat myös merkittävää tietoa puuteollisuusyrityksille ja muille sidosryhmille liittyen siihen, kuinka ne voivat hyödyntää koettua kestävää laatua liiketoimintamalleissaan ja markkinointistrategioissaan.

Tallennettuna: