Valkuaislisät ruokinnassa antavat potkua luomumaidon tuotantoon
Finna-arvio
Valkuaislisät ruokinnassa antavat potkua luomumaidon tuotantoon
mtt-kjak-v56n6s07b.pdf
(Luonnonvarakeskus (Luke))
Puna-apila on tärkeä kasvi luonnonmukaisessa viljelyssä ja lypsylehmien ruokinnassa. MTT:n tutkimuksissa lehmät söivät enemmän apilapitoista säilörehua ja tuottivat enemmän maitoa kuin ruohosäilörehua saaneet lehmät. Puna-apilapitoisen säilörehun valkuaisen hajoavuuden, sekä siilossa että lehmän pötsissä, on todettu olevan pienempi ja mikrobivalkuaistuotannon suurempi verrattuna nurmisäilörehuun. Valkuaislisäruokinta on lisännyt maitotuotosta ruoho-puna-apilasäilörehu- ja väkirehuruokinnalla. Herne on hyvin käyttökelpoinen lypsylehmien valkuaislähde sekä tavanomaisessa että luonnonmukaisessa maidontuotannossa. Esitämme tässä tuloksia kahdesta kokeesta, joissa molemmissa käytettiin valkuaislisärehuina hernettä ja rypsiä.
Tallennettuna:
Kieli |
suomi |
---|---|
Sarja | Koetoiminta ja käytäntö, 6(19.10.1999) |
Aiheet | |
ISSN |
0355-0990 |