Haku

Yhteistyö julkisen palvelun perusopetusorganisaatiossa : rehtoreiden kokemuksia yhteistyöstä toimijuuden näkökulmasta tarkasteltuna

QR-koodi

Yhteistyö julkisen palvelun perusopetusorganisaatiossa : rehtoreiden kokemuksia yhteistyöstä toimijuuden näkökulmasta tarkasteltuna

Suomalaisten kuntaorganisaatioiden kehittyminen palvelukunniksi on edellyttänyt muutoksia myös perusopetuksen toimintakulttuuriin. Kaikkia julkisia palveluja ohjataan hyvän hallinnon piirteiden mukaiseen toimintaan, johon kuuluvat yhteistyö, osallisuus ja vuorovaikutus. Perusopetuspalvelu on koulujärjestelmämme kivijalka, jonka tehtäväksi on annettu opetus- ja kasvatustehtävä. Tämän tehtävän toteuttaminen edellyttää koululta monimuotoista yhteistyötä.

Tutkielman tarkoituksena on kuvailla perusopetusta osana julkisia palveluja. Tehtävänä on selvittää, miten perusopetuksessa tapahtuva yhteistyö määrittyy ohjaavassa dokumentaatiossa ja miten rehtoreiden kokemuksen mukaan yhteistyö perusopetuksessa toteutuu koulutyön arjessa. Tarkastelun keskeinen näkökulma on rehtoreiden toimijuuteen yhdistyvät piirteet. Tutkielma edustaa laadullista tutkimusta, jossa tavoitteena on tarkastella yksilöllisiä kokemuksia. Laadullista tutkimusotetta käytettäessä tuloksista ei voi vetää yleistäviä johtopäätöksiä. Tutkielman empiirinen aineisto muodostuu kahdesta osasta, josta ensimmäisen osa on perusopetuksen yhteistyötä ohjaava dokumentaatio ja toinen osa koostuu rehtoreille tehdyistä avoimista haastatteluista (N=5). Molempien aineistojen analyysissa on hyödynnetty sisällönanalyysia.

Tutkielman tarkastelussa perusopetuksen yhteistyötä määrittävä dokumentaatio muodostaa yhtenäisen kokonaisuuden heijastaen nykyistä hallintoideologista ajattelua palvelujen yhteistuottamisesta. Määrittelyissä nousevat esiin yhteistyön toteuttamisen monimuotoisuus ja suunnitelmallisuus. Kaikki haastatellut rehtorit mainitsivat regulaation raamittavan toimintaa ja koulun toimintakulttuurilta vaadittavan yhteistyöorientoituneisuutta. Rehtoreiden haastatteluissa tuli esiin rehtoreiden toimijuuteen liittyviä tekijöitä, joita ovat esimerkiksi rehtorin asema keskijohdon toimeenpanijana, perusopetukselle annettu tehtävä ja koulun konteksti.

Tallennettuna: