Haku

Aikuissosiaalityön mahdollisuudet tukea päihdeongelmaista asiakasta kuntouttavassa työtoiminnassa

QR-koodi

Aikuissosiaalityön mahdollisuudet tukea päihdeongelmaista asiakasta kuntouttavassa työtoiminnassa

Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena ja tavoitteena oli selvittää ja lisästä aikuissosiaalityöhön tietoutta siitä, millaisia keinoja aikuissosiaalityöllä on tukea päihderiippuvaista, pitkäaikaistyötöntä kuntouttavan työtoiminnan aikana. Tutkimuskysymyksinä oli: Millaisia keinoja aikuissosiaalityöllä on tukea päihderiippuvaista, pitkäaikaistyötöntä kuntouttavassa työtoiminnassa? Mitkä ovat asiakkaiden kokemusten mukaan olleet päihteettömyyttä tukevia tai estäviä tekijöitä kuntouttavassa työtoiminnassa? Mitkä ovat työntekijöiden näkemysten mukaan olleet päihteettömyyttä tukevia tai estäviä tekijöitä kuntouttavassa työtoiminnassa?

Tämän empiirisen tutkielman, joka on toteutettu kvalitatiivisella tutkimusotteella, teoreettisena viitekehyksenä on hyödynnetty kriittistä realismia ja erityisesti siihen perustuvaa CAIMeR-teoriaa. Tutkimusaineisto on hankittu yksilöhaastattelemalla neljää raitistunutta, kuntouttavaan työtoimintaan osallistunutta henkilöä sekä ryhmähaastattelemalla sosiaalialan ammattilaisia, jotka työskentelevät kuntouttavan työtoiminnan palveluiden parissa. Tutkimusaineisto on analysoitu teemoittelevalla sisällönanalyysilla, jota on ohjannut CAIMeR-teoria käsitteineen.

Tutkimustulosten perusteella kuntouttavan työtoiminnan aikana päihteettömyyttä voidaan tukea ensinnäkin kiinnittämällä huomiota asiakkaan kohtaamiseen. Asiakkaat tulee kohdata ihmislähtöisesti kokonaisina ihmisinä. Toisena päihteettömyyttä tukevana ulottuvuutena on yhteistoiminnallisen arvostaminen. Kuntouttavan työtoiminnan sisältö tulisi liittyä toiminnallisuuteen, merkitykselliseen tekemiseen ja asiakkaiden toiminnallisen identiteetin tunnistamiseen. Kolmantena päihteettömyyttä tukevana ulottuvuutena on yhteisön ja yhteisöllisyyden merkityksen huomioiminen. Yksilön tilanne ja identiteetin rakentuminen tulisi huomioida suhteessa hänen yhteisöihinsä. Yhteisön merkitys korostuu asiakkaiden asuinja elinympäristönä, mentaalisena, kulttuurisena tilana ja identiteetin lähteenä. Yhteisöllisyys kuntouttavassa työtoiminnassa on osa paikallisyhteisön toimintaa ja siihen osallistuvien henkilöiden yhteisöllisyyttä tukevaa ja vahvistavaa toimintaa. Jotta kuntouttava työtoiminta toimisi paremmin päihteettömyyden tukijana, siinä tulisi ottaa huomioon entistä enemmän yksilö, organisaatio ja ne yhteiskunnalliset tekijät, jotka vaikuttavat mekanismein esiintymiseen tai esiintymättömyyteen.

Tallennettuna: