Haku

Ambience Design : moniaistisen palveluympäristön suunnittelutyökalu

QR-koodi

Ambience Design : moniaistisen palveluympäristön suunnittelutyökalu

Kuluttajan palvelukokemuksesta pyritään saamaan mahdollisimman elämyksellinen ja unohtumaton. Palveluympäristöllä on elämyksellisyyden luonnin kannalta suuri merkitys ja yritykset ovat valmiita investoimaan niiden suunnitteluun. Suunnittelun tueksi tarvitaankin tutkimuksellista pohjaa ja käsitteellisiä työkaluja, jotka mahdollistavat odotettujen tulosten saavuttamisen. Palveluympäristön ilmapiirillä on selkeä yhteys kuluttajan käyttäytymiseen ja sen tutkiminen on jatkossa entistä tärkeämpää, koska elämyksellinen markkinointi lisääntyy koko ajan. Samoin on siirrytty visuaalisesti painottuneesta markkinoinnista kohti moniaistista markkinointia, jossa kuluttajaa pyritään vaikuttamaan kaikkien viiden aistin kautta.

Tämän tutkimuksen kohdeilmiönä on moniaistinen palveluympäristö, joka pystyy tarjoamaan kuluttajalle elämyksiä ja koskettamaan häntä kaikkien aistien kautta. Sellaisen suunnittelemiseksi ei palvelujen markkinoinnissa ole vielä olemassa toimivia työkaluja ja konsepteja. Tutkimus tuo uuden näkökulman tutkimusalalle, joka on vielä varsin nuori ja kehittymätön.

Tutkimuksen tarkoituksena on tarkastella suomalaisen innovatiivisen tilasuunnittelukonseptin, Ambience Designin, potentiaalia moniaistisen palveluympäristön suunnittelussa. Työssä peilataan konseptin toimivuutta palveluympäristön ilmapiirin tutkimiseen yhden ilmapiirimuuttujan, tuoksun, kautta. Tuoksuja voidaan suurella syyllä pitää moniaistisen tilasuunnittelun yhtenä kulmakivenä.

Tutkimuksen tärkein löydös on Ambience Designin käsitteellinen toimivuus ja soveltuvuus palvelujen markkinointiin. Monet palveluympäristön ilmapiirin tutkimuksen haasteet ovat hallittavissa Ambience Designin avulla. Sen lähtökohtana on poikkitieteellinen ote ja holistinen lähestyminen tutkimukseen, jolloin myös sen tutkimustulokset ovat vakuuttavampia.Toisaalta se vaatii myös paljon taloudellisia resursseja eikä sen todellista potentiaalia voi vielä varmuudella todentaa, koska siitä on tehty vasta ensimmäinen pilottitutkimus.

Tallennettuna: