Haku

Biometrisen passin käyttöönoton ongelmia : erityisesti sormenjäljet ja yksityisyyden suoja

QR-koodi

Biometrisen passin käyttöönoton ongelmia : erityisesti sormenjäljet ja yksityisyyden suoja

Euroopan Unionin jäsenvaltiot ovat ottaneet käyttöön Euroopan neuvoston 13.12.2004 antaman passiasetuksen (EY) N:o 2252/2004 mukaisesti biometrisen passin. Unionin jäsenvaltioiden kansalaisilleen myöntämiin passeihin lisättiin ensimmäisessä vaiheessa biometrisena tunnisteena haltijan kasvokuva, joka talletetaan passissa olevaan siruun. Suomessa passin ensimmäinen biometrinen tunniste otettiin käyttöön passilain kokonaisuudistuksella 21.8.2006. Samassa yhteydessä biometrinen tunniste otettiin käyttöön myös Suomessa ulkomaalaisille myönnettävissä pakolaisen matkustusasiakirjassa ja muukalaispassissa. Lain voimaantulon pitkittyminen mm. passinvalmistuksen kilpailutuksesta tehdyn valituksen vuoksi aiheutti puolestaan hallinnollisia ongelmia lain voimaantulon ja siihen liittyneiden tietojärjestelmävalmistelujen ajoittuessa kesälomakauteen. Lisäksi uudistus sai aikaan vanhanmallisten passien hakuryntäyksen kesällä 2006, mikä kuormitti ennennäkemättömällä tavalla poliisin lupatoimistoja.

Passiuudistuksen toisessa vaiheessa passiin lisättiin toiseksi biometriseksi tunnisteeksi haltijan kaksi sormenjälkeä, jotka talletetaan niin ikään passissa olevaan siruun. Euroopan Unionin asettama takaraja sormenjälkien käyttöönotolle oli 28.6.2009. Suomessa sormenjälkien käyttöönottoa koskeva passilain muutos tuli voimaan 29.6.2009. Euroopan unionin jäsenvaltiot saivat itse päättää mahdollisesta sormenjälkien tallettamisesta ja rekisterin perustamisesta ja myös passin sormenjälkitietojen käyttämisestä muuhun kuin niiden tallettamistarkoitukseen. Suomessa päädyttiin ratkaisuun, jossa sormenjälkitiedot talletetaan kansalliseen rekisteriin, mutta niiden käyttö muuhun kuin tallettamistarkoitukseensa sallitaan poikkeuksellisesti vain kun on kysymys tuntemattomien vainajien tunnistamisesta esimerkiksi luonnonkatastrofien ja suuronnettomuuksien yhteydessä.

Sormenjälki on haltijansa yksilöivä muuttumaton henkilötieto, jonka tulee olla erityisen tarkkaan suojattu. Passia varten annetut sormenjäljet luovutetaan poliisille hallinnollisessa menettelyssä. Ne talletetaan hallintoasiain tietojärjestelmään, jossa niitä säilytetään erillään poliisin rikostutkinnallisesta toiminnasta.

Tallennettuna: