Haku

Kyläkoulun opettajien kokemuksia kyläkoulusta kumpuavista työn voimavaroista

QR-koodi

Kyläkoulun opettajien kokemuksia kyläkoulusta kumpuavista työn voimavaroista

Opettajan työ on muutoksessa, mikä on tuonut työhön uusia vaatimuksia. Opettajien työhyvinvointia voidaan tukea työn voimavarojen avulla. Kyläkoulun opettajien työ on erityislaatuista. Sen tutkiminen on kyläkoulujen kiihtyvien lakkautusten vuoksi juuri nyt tärkeää. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää kyläkoulun opettajien kokemuksia kyläkoulusta kumpuavista työn voimavaroista.

Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena ja sen narratiivinen aineisto kerättiin tarinoiden muodossa. Aineisto kerättiin joulukuun 2022 ja helmikuun 2023 välisenä aikana, ja se muodostui 13 kyläkoulun opettajien kirjoittamasta tarinasta. Aineiston narratiivien analyysi toteutettiin aineistolähtöisenä sisällönanalyysinä, ja narratiivinen analyysi muodostamalla kaksi tyyppitarinaa.

Kyläkoulun opettajien merkittävimmät työn voimavarat liittyivät toimiviin sosiaalisiin suhteisiin. Toiseksi suurin työn voimavarojen ryhmä oli pieni ja toimiva kouluyhteisö. Opettajan työn voimavaroja olivat myös monipuoliset oppimistavat ja -ympäristöt. Voimavarojen lisäksi opettajat kirjoittivat työn vaatimuksista, kuten henkilöstön ja oppilasmäärän vähyydestä. Joitakin kyläkoulun opettajien työn tekijöitä mainittiin sekä työn voimaraksi että vaatimukseksi.

Tuloksina esitetyistä kyläkoulun opettajien voimavaroista osa on liitettävissä erityisesti kyläkoulun piirteiksi, mutta luonnollisesti monet tutkimuksessamme esille tulleista voimavaroista voivat esiintyä myös muissa kuin kyläkouluissa.

Tallennettuna: