Haku

Kokemusasiantuntijuus lastensuojelun sijaishuollossa

QR-koodi

Kokemusasiantuntijuus lastensuojelun sijaishuollossa

Tutkielman tavoitteena oli luoda selkeä käsitys ja ymmärrys siitä, miten kokemusasiantuntijatoiminta näyttäytyy lastensuojelun sijaishuollossa. Tarkoituksena oli laajentaa ymmärrystä niin aiheesta kiinnostuneille, kuin sosiaalityön kentällä toimiville ammattilaisille. Toteutin tutkielman kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Kirjallisuuskatsaus pohjautui valmiisiin tieteellisiin lähteisiin ja tutkimuksiin, eikä omaa aineistoa tutkielmaa varten kerätty. Tieteellisen tiedon rinnalla käytin läpi tutkimukseni aiheesta löytämiäni teoksia ja oppaita, joita vertailin tieteelliseen tietoon.

Tutkielmani alkupuolella avasin kokemusasiantuntijan ja lastensuojelun sijaishuollon käsitteitä. Toin myös esille kokemusasiantuntijatoiminnan historiaa, jonka jälkeen esittelin käyttämääni tutkimusmenetelmää, aineistoa ja tekemääni aineistohakua. Pohdin lisäksi tutkielmani eettisyyttä ja luotettavuutta. Tutkielman analyysin jaoin seuraaviin teemoihin: osallisuus, lapsen osallisuus, voimaantuminen, dialogisuus ja vertaisuus. Nämä teemat muodostuivat käyttämäni aineiston pohjalta, jossa ne korostuivat ja toistuivat useasti. Tarkastelin teemoja asiakkaan, ammattilaisen ja kokemusasiantuntijan näkökulmista. Lopuksi kokosin pohdintaan aineiston analyysin pohjalta tekemäni johtopäätökset.

Tutkimuksen analyysin kautta jäsentyi käsitys kokemusasiantuntijatoiminnasta lastensuojelun sijaishuollossa, osoittaen sen olevan ammattilaisen rinnalla toimimista, ammattilaisten ja alan opiskelijoiden kouluttamista, asiakkaiden toivon herättämistä ja tärkeän sekä arvokkaan hiljaisen tiedon viemistä työkentille ja alan kehitystyöhön. Tutkielma toi esille toiminnan olevan vielä kehitysvaiheessa, mikä teki aiheesta myös erittäin ajankohtaisen.

Tallennettuna: