Haku

Sosioekonomiset erot nuorten vähenevässä alkoholin käytön trendissä : WHO-Koululaistutkimuksen tuloksia

QR-koodi

Sosioekonomiset erot nuorten vähenevässä alkoholin käytön trendissä : WHO-Koululaistutkimuksen tuloksia

Suomalaisten terveydentila ja elinajanodote ovat vuosien aikana parantuneet, mutta edelleen sosioekonomisen aseman mukaiset terveyserot ovat kansanterveydellinen ongelma. Yhtenä kansanterveydellisenä tavoitteena Suomessa on ollut alkoholin käytön vähentyminen. Nuorilla alkoholin käyttö on vähentynyt, mutta alkoholin käytön erot ovat selviä lukion ja ammattioppi-laitoksen opiskelijoiden kesken.

Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkasteltiin, onko nuorten alkoholin käytön vähenemisessä eroja sosioekonomisen aseman suhteen ja selittävätkö yksinäisyys, elämään tyytyväisyys, perheen tuki tai vertaisten tuki mahdollisia eroja. Alkoholin käytön mittareina olivat juomisen useus sekä humalajuominen elämän aikana. Sosioekonomisen aseman mittareina olivat vanhempien ammattiasema sekä perheen koettu taloudellinen tilanne. Tutkimusaineistona oli WHO-Koululaistutkimuksen vuosien 2002, 2006, 2010 ja 2014 aikana kerätyt aineistot 15-vuotiailta suomalaisilta nuorilta. Aineisto koostui 7432 nuoresta, joista 3855 oli tyttöjä ja 3577 poikia. Analyysimenetelminä käytettiin ristiintaulukointia, Pearsonin khiin neliö -testiä ja binääristä logistista regressioanalyysia.

Nuorten juominen on vähentynyt tutkimusvuosien aikana kaikissa sosioekonomisen aseman ryhmissä. Alkoholin käyttö oli kuitenkin yleisempää kaikkina vuosina nuorilla, jotka kokivat perheen taloudellisen tilanteen olevan heikko. Sosioekonomisen aseman mittareista matala perheen koettu taloudellinen tilanne oli vahvemmin yhteydessä alkoholin käyttöön kuin van-hempien ammattiasema. Tytöt joivat todennäköisemmin humalahakuisesti, jos he kokivat per-heen taloudellisen tilanteen heikoksi. Nämä tytöt kokivat itsensä useammin yksinäiseksi, olivat tyytymättömämpiä elämäänsä ja kokivat perheen tuen heikommaksi verrattuna muihin tyttöi-hin. Terveyden edistämistoimia olisi tärkeää kohdentaa nuorille, jotka kokevat perheen talou-dellisen tilanteen olevan heikko. Erityisen tärkeää olisi tunnistaa tytöt, jotka lisäksi kokevat itsensä yksinäiseksi, ovat tyytymättömiä elämäänsä ja kokevat perheen tuen heikoksi.

Tallennettuna: