Haku

Liikuntavälitunti ja sen yhteydet fyysisen kunnon kehittymiseen : tapaustutkimus Haapajärven yläasteen poikien kokemuksista

QR-koodi

Liikuntavälitunti ja sen yhteydet fyysisen kunnon kehittymiseen : tapaustutkimus Haapajärven yläasteen poikien kokemuksista

TIIVISTELMÄ

Lampinen, Pekka. 2017. Liikuntavälitunti ja sen yhteydet fyysisen kunnon kehittymiseen: Tapaustutkimus Haapajärven yläasteen poikien kokemuksista. Jyväskylän yliopisto. Liikunta-pedagogiikan pro gradu -tutkielma. 63 s.

Tämän tapaustutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, miten oppilaat kokevat liikuntavälitunnin ja fyysisen aktiivisuuden lisääntymisen sekä vaikutukset omaan fyysiseen kuntoon. Liikunta-välitunti tuli Haapajärven yläasteelle lukuvuonna 2015–2016 liittyen Liikkuva koulu -hankkeeseen. Passiivinen ja istuva elämäntapa on lisääntynyt, joten tutkimus antaa käsityksen liikuntavälitunnin mahdollisuudesta vastata passiiviseen elämäntyyliin. Kohdejoukkona tutkimuksessa olivat Haapajärven yläasteen pojat. Tutkimusmenetelmänä käytettiin survey (kysely) -menetelmää, joka sisälsi Likert-asteikkoon pohjautuvia suljettuja kysymyksiä sekä avoimia kysymyksiä liikuntavälitunnista. Toisena aineistona tutkimuksessa on oppilaiden fyysisten testien tulokset lukuvuosilta 2013–2014, 2014–2015 ja 2015–2016, joista on muo-dostettu keskiarvot luokkatasoittain. Tutkimusaineisto analysoitiin SPSS -ohjelmalla käyttämällä ristiintaulukointia ja Khiin neliö (x2) testiä.

Liikuntavälitunti koettiin kokonaisuudessaan mielekkäänä, mutta fyysisten testien tulokset eivät olleet merkittävästi vaihdelleet viimeisen kolmen vuoden aikana. Liikuntavälitunnilla 7.-luokkalaiset oppilaat kokivat olevansa selvästi aktiivisempia verrattaessa 8.- ja 9.-luokkalaisiin. He myös kokivat oman fyysisen kuntonsa paremmaksi juoksukunnon ja lihaskunnon osalta kuin 8.- ja 9.-luokkalaiset. 7.- ja 8.- luokkalaiset osallistuivat liikuntavälitunnille hyvin innokkaasti, mutta vastaavasti 9.- luokkalaiset eivät. Nämä kokivat, että liikuntavälitunti ei juuri ollut vaikuttanut heidän fyysiseen kuntoonsa. Myös 8.-luokkalaiset kokivat olevansa aktiivisempia kuin 9.-luokkalaiset ja he myös kokivat fyysisen kuntonsa paremmaksi kuin 9.-luokkalaiset. Liikuntavälitunnin koettiin myös motivoivan liikkumista vapaa-ajalla erityisesti 7.- ja 8.-luokkalaisten osalta. Huolestuttavaa on kuitenkin, että suuri osa 9.-luokkalaisista ei innostunut liikuntavälitunnista fyysisen kunnon kehittämiseksi, ja se ei motivoinut liikkumaan vapaa-ajalla. Liikuntavälitunti on kuitenkin yksi keino tukea nuorten liikunnallista elämäntapaa myönteisen vastaanoton perusteella.

Tallennettuna: