Haku

"Välillä on vähän tylsää, kun ne on silleen aika helppoja" : lahjakkaiden kuudesluokkalaisten oppilaiden opetus ja oppiminen: opettajien ja oppilaiden käsityksiä

QR-koodi

"Välillä on vähän tylsää, kun ne on silleen aika helppoja" : lahjakkaiden kuudesluokkalaisten oppilaiden opetus ja oppiminen: opettajien ja oppilaiden käsityksiä

Lahjakkaiden kuudesluokkalaisten oppilaiden opetus ja oppiminen: opettajien ja oppilaiden käsityksiä

Jaskari, N., Karvonen, L. 2014. ”Välillä on vähän tylsää, kun ne on silleen aika helppo- ja” Lahjakkaiden kuudesluokkalaisten oppilaiden opetus ja oppiminen: opettajien ja op- pilaiden käsityksiä. Jyväskylän yliopisto. Opettajankoulutuslaitos. Kasvatustieteen pro gradu – tutkielma. 107 sivua.

Tutkimuksemme tavoitteena oli selvittää, minkälaisia käsityksiä luokanopettajilla on lahjakkuudesta koulussa, miten opettajat huomioivat lahjakkaan oppilaan opetuksen suunnittelussa ja toteutuksessa, sekä millaisia haasteita lahjakkaiden opetuksessa on. Tutkimme myös, miten lahjakkaat oppilaat kuvaavat itseään oppijoina ja kuinka tyyty- väisiä he ovat koulunkäyntiin ja saamaansa opetukseen. Lahjakkuuden määrittelyssä no- jasimme Renzullin (1986) kolmen ympyrän malliin, jossa lahjakkuuden osatekijöinä nähdään olevan keskimääräistä korkeampi kyvykkyys, luovuus ja motivaatio. Valit- simme tutkimukseen oppilaita, joilla oli Renzullin mallin mukaisesti korkean kyvyk- kyyden lisäksi luovuutta ja korkea motivaatio koulunkäyntiä kohtaan. Tutkimusot- teemme oli laadullinen ja toteutimme neljän opettajan ja neljän oppilaan haastattelut keskisuomalaisissa kouluissa. Aineisto analysoitiin sisällönanalyysillä.

Tutkimuksessamme selvisi, että opettajat tiedostivat lahjakkaan opetuksen eriyttämisen tarpeen, mutta siihen ei aina nähty olevan riittävästi resursseja. Isossa luokassa opettajan tuki riittää useimmiten ainoastaan heikommille oppilaille, jotta he pysyvät muun luokan tahdissa. Oppilaat kuvailivat koulunkäyntiä helpoksi ja vaivattomaksi, mutta ilmi tuli myös ajoittainen liian hitaasti eteneminen ja tylsyys. Opettajat kuitenkin kertoivat yrit- tävänsä haastaa oppilaiden taitoja ja kehittää heidän oppimistaan. Lisätehtäviä lahjak- kaille ei aina ollut ja yleensä ne olivat opettajan antamia monisteita tai kirjan lukemista. Oppilaat olivat toimineet apuopettajina ja auttaneet muita luokassa. Lahjakkaat viihtyi- vät koulussa, mutta toivoivat lisää toiminnallista opetusta ja virikkeitä. Tutkimukses- samme kävi ilmi, että lahjakkaat oppilaat opiskelevat opiskelun ja tulevaisuuden vuoksi, kuten saadakseen hyvän työn, ja ovat motivoituneita opiskeluun. Opettajat kuvailivat lahjakkaiden olevan useimmiten itseohjautuvia.

Tutkimus oli tarpeellinen, koska lahjakkaiden oppilaiden omia kokemuksia ja näkemyk- siä koulunkäynnistä ei ole paljoa tutkittu. Oppilaan näkökulman huomioiminen on tär- keää lahjakkaan opetuksen kehittämisessä.

Tallennettuna: